Ota rohkeasti yhteyttä kaikissa metsäasioissa!

- Joona Yläharju, metsäasiantuntija

Kuka olet?

Olen Joona Yläharju ja toimin Puumalassa metsäasiantuntijana. Sijaistan Saimi Ritvasta hänen vanhempainvapaansa ajan. Olen paikkakuntalaisia eli kotoisin Saimaan sydämestä Puumalasta ja asun myös siellä. Toimialueena Puumala on siis jonkin verran tuttu.

Harrastan monipuolisesti kestävyysurheilua muun muassa maastohiihtoa, juoksua ja ampumajuoksua. Nuorempana harjoittelin tavoitteellisesti ja kilpailin aktiivisesti enimmäkseen ampumahiihdossa. Tällä hetkellä kilpaileminen keskittyy juoksutapahtumiin sekä jokavuotisiin ampumajuoksun SM-kisoihin. Vapaa-ajalla osallistun myös kotitilalla maatalouden töihin.

Miten päädyit metsäasiantuntijaksi metsänhoitoyhdistykseen? 

Tein toisen opiskeluvuoden harjoittelun Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savossa Puumalan ja Mikkelin alueella. Työsuhde sai jatkoa tänä keväänä ja suoritin viimeisen harjoittelun samalla alueella. Harjoittelusta tarjoutui mahdollisuus jatkaa suoraan metsäasiantuntijan hommissa Puumalassa.

Mikä on mukavinta työssäsi? Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Työssä mukavinta on sen monipuolisuus ja käytännönläheisyys. Työpäivien kulkuun pystyy itse vaikuttamaan ja se tekee työskentelystä mielekästä. Tapaamiset ja tarinointi metsänomistajien kanssa on mukavaa, kun saa jakaa omia metsävinkkejä ja auttaa tavoitteiden toteuttamisessa.

Tyypillistä työpäivää on hankala arvioida ainakin tässä vaiheessa, sillä päivät tuntuvat olevan hyvin vaihtelevia. Työpäivät koostuvat yleensä metsäkäynneistä ja toimistohommista. Toisinaan joskus päivä saattaa vierähtää kokonaan reissussa maastossa ja joskus toimistolla.

Kerro joku metsämuisto tai tapahtuma metsässä, joka on jäänyt mieleen? Mitä metsä sinulle merkitsee?

Täällä Järvi-Suomessa paljon metsässä liikkuessa tulee usein vastaan hienoja maisemia, joita pääsee työn ohessa ihastelemaan. Kesäaikaan liikutaan välillä vesillä saarissa metsäkäynneillä ja korjuuvalvonnan tehtävissä.

Metsä merkitsee minulle työtä, mutta myös vapaa-ajalla tulee liikuttua paljon metsässä lenkkeillen ja hiihtäen. Kotitilan metsätöissä olen ollut aktiivisesti mukana niin polttopuusavotassa, hankintahakkuulla kuin raivaussahahommissa.

Ajankohtaista metsässä juuri nyt? Mitä vinkkejä antaisit metsänhoitoon?

Takana on vilkas puukauppakevät, mutta kotimaiselle puulle on kysyntää myös syyskaudella. Yhteinen metsäkäynti kannattaa sopia, missä suunnitellaan tulevat hakkuut ja hoitotyöt. Oikea-aikaisilla taimikonhoidoilla ja harvennuksilla metsä pysyy tuottavana.

Etelä-Savossa on havaittu tämän kesän aikana melko laajasti ruskomäntypistiäisiä. Puumalassa on paljon männiköitä ja syötyjä neulasia näkeekin useasti. Tutkijoiden arvioiden mukaan terveet puut jäävät henkiin ja palautuvat neulasten menetyksestä ennalleen ajan kanssa. Yksittäisiä jo heikentyneitä puita mäntypistiäisen tekemä tuho voi tappaa. Neulasten menetys aiheuttaa kuitenkin puustossa kasvun menetystä.  

Ota yhteyttä, niin lähdetään metsäkäynnille kartoittamaan sinun metsäsi tilanne!

Joona Yläharju
Metsäasiantuntija
Puukauppa- ja metsäpalvelut, metsänomistajien neuvonta
044 742 2351
joona.ylaharju@mhy.fi

Puumalan toimisto
Keskustie 17
52200 Puumala

Toimialue:Puumala; Harmaala, Hurissalo, Kaijansalo, Kaipaala, Lintusalo, Luukkola, Luukkosenkylä, Muuramäki, Niinisaari, Pistohiekka, Rokansalo

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2023 © Metsänhoitoyhdistykset