TRIWA LIFE -hankkeessa etsitään yksityismailta ennallistettavia soita Tornionjoen vesistöalueella

lappi

Kuva: Nico Alioravainen

Maanomistajia kannustetaan tarjoamaan ennallistamiseen sopivia suokohteita Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön alueelta.

TRIWA LIFE (The Torne River International Watershed LIFE) on Tornionjoen vesistöalueen kunnostushanke, jossa Tornionjoen ja sen sivujokien tilaa parannetaan sekä Suomen että Ruotsin puolella. Hankkeen tavoitteena on palauttaa ihmisen muokkaamia joki- ja puroympäristöjä lähemmäs luonnontilaa, ja siten suojella alueen elinympäristöjä, kasveja ja eläimiä.

"Yksi hankkeen työlajeista on soiden ennallistaminen ojia tukkimalla. Ojien tukkiminen vaikuttaa suotuisasti suon palautumiseen kohti luonnontilaa, vähentää suon alapuolisen vesistön kiintoaine- ja ravinnekuormitusta", kertoo projektipäällikkö Lippi Vertio Metsäkeskuksesta.

"Ojien tukkiminen parantaa myös suon kykyä pidättää vettä ja vähentää tulvariskiä sekä hyödyttää esimerkiksi suolintuja ja metsäkanalintuja lisäämällä niille sopivia soidin- ja   pesimäalueita", Vertio jatkaa.

"Etsimme Tornionjoen vesistöalueelta eli Tornion, Ylitornion, Pellon, Kolarin, Muonion ja Enontekiön alueelta sopivia ennallistettavia kohteita. Jos omistat tällä alueella vähintään 20–30 hehtaarin kokoisen heikkotuottoisen suoalueen, ja haluat ennallistaa sen, kuulemme siitä mielellämme", Vertio kannustaa.

Metsäkeskuksen tavoitteena on ennallistaa 400 hehtaaria yksityismaiden heikkotuottoisia metsäojitettuja soita, joilla ojituksen katsotaan epäonnistuneen tai muuttuneen tarpeettomaksi. Ennallistaminen on täysin vapaaehtoista, ja TRIWA LIFE -hanke kattaa kaikki ennallistamisen kustannukset.

Voit tutustua hankkeeseen tarkemmin sivuilla TRIWA LIFE | Metsäkeskus (metsakeskus.fi)

Kuva: Nico Alioravainen

Ajankohtaista

  1. Paulus Nevalainen toimihenkilöksi Tornioon

    Paulus Nevalainen toimihenkilöksi Tornioon

    Lappi

    Lue lisää
  2. Ylitornion toimistonhoitaja Riitta Keskitalo eläkkeelle

    Ylitornion toimistonhoitaja Riitta Keskitalo eläkkeelle

    Lappi

  3. Lapissa puukauppa jatkunut vireänä lakoista huolimatta

    Lapissa puukauppa jatkunut vireänä lakoista huolimatta

    Lappi

2024 © Metsänhoitoyhdistykset