Lapin puukaupassa hyvät näkymät - Luontoarvojen markkinat kehitteillä

lappi

Yksityiset metsänomistajat myivät Lapissa vuonna 2023 puuta noin 1,7 miljoonaa kuutiometriä, joka oli edellisvuotta noin 300 000 kuutiota enemmän. Valtion ja yksityismetsien hakkuukertymä Lapissa oli vuonna 2023 yhteensä 4,925 miljoonaa kuutiota Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotiedon mukaan.

Puuston vuotuinen kasvu on Lapissa 11,7 miljoonaa kuutiota. Luke on arvioinut, että Lapissa on mahdollisuus lisätä hakkuumääriä vuoteen 2025 ulottuvalla tarkastelukaudella yhteensä noin 1,7 miljoonaa kuutiometriä verrattuna v. 2021 hakkuumääriin. Tuolloin Lapin metsistä korjattiin puuta 4,915 miljoonaa kuutiometriä. Lapin 9,3 miljoonan hehtaarin maapinta-alasta on metsätalouden ja puuntuotannon piirissä vajaa 3,7 miljoonaa hehtaaria, josta yksityisten omistuksessa on puolet.

Puukaupalla on edelleen keskeinen rooli yksityismetsätalouden tuloissa. Yksityisten metsänomistajien puukaupasta saadut kantorahatulot olivat Lapissa vuonna 2022 yhteensä yli 84 miljoonaa euroa. Luvussa on mukana metsänomistajien puukaupasta saama tulo puun korjuun ja kuljetusten jälkeen. Luke julkaisee vuoden 2023 kantorahatilastot myöhemmin keväällä. Aluetalouden kannalta merkittävää on, että yksityismetsien puun korjuu ja kuljetukset työllistävät metsäammattilaisia, metsureita, yrittäjiä ja urakoitsijoita koko maakunnan alueella syrjäseutuja myöten.

Puukauppavuotta 2024 kirittävät pohjoiset investoinnit

Lappilaiset metsänomistajat ovat tyytyväisiä metsä- ja sahateollisuuden uusiin investointeihin sekä puun vahvaan kysyntään. Pohjois-Suomen puusta kilpailu on lisääntymässä investointien päästessä täyteen vauhtiin vuoden 2024 aikana. Puukauppa on tammikuulta jo aktivoitunut, koska kaikille puutavaralajeille on kysyntää ja keskihintataso on parantunut myös syrjäisemmillä alueilla muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Lapin alueella erityisesti energiapuun merkitys on kasvanut. Energiapuulla on ollut hyvä kysyntä jo viime vuonna, ja samanlaisen vireen odotetaan jatkuvan tällekin vuodelle. Metsänomistajat voivat hyödyntää sopivilla kohteilla myös Metka-tuen nuorenmetsän hoitoon sekä pienpuun keruuseen.

Puunostajien suurin kysyntä kohdistuu perinteisesti kevään ja kesän hakkuukohteisiin, jotka voidaan korjata ja kuljettaa kesäkelpoisten teiden kautta. Metsänomistajien on hyvä ennakoida tulevia puunmyyntejä ja varata puukaupan suunnittelulle ja kilpailuttamiselle riittävästi aikaa.

Monimuotoisuuden tiekartta ja luontoarvomarkkinat kannustavat ympäristötekoihin

Uunituore luonnon monimuotoisuuden tiekartta osoittaa suuntaa maa- ja metsätalouden kehitykselle muuttuvassa toimintaympäristössä. Tiekartta on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n ja ruotsinkielisen tuottajajärjestö SLC:n julkaisema, ja sen valmisteluun osallistuivat myös metsänhoitoyhdistykset.

Luonnon monimuotoisuuden tiekarttaan sisältyy luontoarvomarkkinoiden kehittäminen. Luontoarvomarkkinoilla metsänomistajat tuottavat luontopalveluita markkinaehtoisesti ja vapaaehtoisesti korvausta vastaan.  Lapissa on käynnistymässä MTK:n ”Luontoarvomarkkinoilta lisäarvoa Lappiin”-hanke, jossa myös metsänhoitoyhdistykset ovat mukana. Hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää monimuotoisuuden turvaamista niin, että se on maanomistajalle kannustavaa ja taloudellisesti kannattavaa.

Lisätiedot:

Veijo Ekonoja, johtaja, MHY Lappi, p. 040 5088 491, veijo.ekonoja@mhy.fi

Annakaisa Heikkonen, johtaja, MHY Metsä-Lappi, p. 050 431 4498, annakaisa.heikkonen@mhy.fi

Anne Annala, projektipäällikkö, MTK Metsänomistajat, puh. 050 3378195, anne.annala@mtk.fi

Ajankohtaista

  1. Paulus Nevalainen toimihenkilöksi Tornioon

    Paulus Nevalainen toimihenkilöksi Tornioon

    Lappi

    Lue lisää
  2. Ylitornion toimistonhoitaja Riitta Keskitalo eläkkeelle

    Ylitornion toimistonhoitaja Riitta Keskitalo eläkkeelle

    Lappi

  3. Lapissa puukauppa jatkunut vireänä lakoista huolimatta

    Lapissa puukauppa jatkunut vireänä lakoista huolimatta

    Lappi

2024 © Metsänhoitoyhdistykset