Yläkoululaisten Metsävisa kerää 20 000 osallistujaa ympäri Suomen

07.2.2022

Valtakunnallinen yläkoululaisten metsätietokilpailu järjestetään keskiviikkona 9.2. MTK ja metsänhoitoyhdistykset ovat mukana ja tarjoavat taas kesätyöpaikkoja Metsävisassa parhaiten menestyneille nuorille.

Moni koululainen preppaa itseään tulevaan koitokseen.

– Metsävisan aiheet pidetään visapäivään saakka salassa, mutta menneiden vuosien kilpailulomakkeita netistä selatessa voi nähdä, millaisia kysymyksiä on odotettavissa, vinkkaa lukuisia tehtäviä laatinut biologian ja maantiedon opettaja Heikki Arponen.

– Lajien tunnistaminen on biologian osaamisen perustaso, ja metsälajisto maan pohjoisosasta etelään on loputon tehtäväaiheiden lähde, Arponen paljastaa.

Kilpailussa on mukana yli 300 koulua kaikkialta Suomesta, Ahvenanmaalta pohjoisimpaan Lappiin.

Puut ja muut lajit kannattaa osata

Metsävisassa on tunnistettu ja nimetty lajeja änkyrimadoista lintuihin eli kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. On nimetty kasveja, suurpetoja, sieniä ja marjoja. He, jotka ovat hakoja lajitiedoissa, keräävät pisteitä.

Oppilaat saavat hieroa älynystyröitään tehtävissä, joissa käsitellään eliöiden välisiä suhteita. Vuoden 2015 Metsävisassa kerrattiin, mitä merkitystä mustikalla on metsäluonnossa. Viime vuoden visassa opittiin, millaista eliölajistoa avainlaji raita ylläpitää.

Puut ovat Metsävisan keskiössä, eivätkä pelkästään puiden biologia tai ekologia, vaan muutkin näkökulmat. Suomi 100 -juhlavuonna pohdittiin, kuinka Suomen kansallispuu rauduskoivu näkyy kulttuurissamme. Kilpailulomakkeilla on esitelty myös esimerkiksi puun kemiallinen rakenne ja puun jalostus osana kiertotaloutta.

Metsäluonnon monimuotoisuus on ollut teemana useana vuonna. Lintuharrastajat ovat loistaneet, kun tehtävät ovat laittaneet pohtimaan vaikkapa metsien käsittelyä petolintujen tai tikkojen näkökulmista.

Karttatehtävissä vahvoilla ovat puolestaan suunnistuksen harrastajat. Myös jokamiehenoikeudet ovat yksi Metsävisan tärppi. Ne tuleekin jokaisen metsissä liikkujan sisäistää, ei ainoastaan Metsävisa-osallistujien.

Jokainen metsävisailija osaa jotakin – ainakin viimeisen tehtävän

– Metsävisassa voi saavuttaa menestystä myös ilman metsiin liittyvää harrastuneisuutta tai kiinnostusta. Teemme kilpailulomakkeesta sellaisen, että jokainen oppilas osaa jotakin, Heikki Arponen kertoo.

Vaikeiden aiheiden kohdalla tarkka koululainen voi napsia pisteitä etsimällä vastauksia tehtävänannosta, kuvituksesta tai graafeista.

Metsävisa esittelee myös metsäalan osaamista ja monipuolista työtarjontaa, jota riittää metsästä kansainvälisiin tehtäviin.

Viimeisenä tuleekin aina kysymys: Haluatko tutustua metsäalaan? Kyllä-ruudun rastittaja voi voittaa kesätyöpaikan. Pisteen saa, vaikka vastaisi, että metsäalan kesätyö ei nyt oikein nappaa.

Metsävisa on metsäalan ja koulujen välistä yhteistyötä. Metsävisaan on vuodesta 1982 alkaen osallistunut yli 1,1 miljoonaa koululaista.

Pääjärjestäjät ovat Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry ja Suomen Metsäyhdistys. Päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö Mukana järjestelyissä ja rahoittamassa ovat metsäalan kummiorganisaatiot.