Tulevalla metsänomistajalla on metsätaidot hallussa

02.9.2019

Mäntyharjulaisella Jatta Mikkasella on metsänomistajien SM-metsätaitokisoista pronssia vuodelta 2015 ja kultaa vuosilta 2016 ja 2017. Mestaruudet ovat nuorten sarjasta, sillä ikää Jatalla on vasta 18 vuotta.

Mikä nuoren naisen on innostanut mukaan metsätaitokilpailuihin? - Isä on harrastanut metsätaitoilua pitempään. Lapsena aina kinusin päästä mukaan kisareissuille ja 10 vuotiaana pääsin ekan kerran mukaan. Aluksi se oli sellaista, että kuljin isän mukana ja isä kertoi mitä pitää tehdä ja omaan korttiin jotain yritin arvata, Mikkanen muistelee.

Vähän vanhempana hänellä oli mukana kirjalliset ohjeet, että missä piti tehdä ja muistaa mitäkin.

- Käydään tehtäväkorttia läpi, kun on samat tehtävät joka kisassa. Ja sellaisia perusjuttuja ja niksejä, kuten esimerkiksi pitää muistaa, että jossain kasvupaikkatehtävässä kannattaa kävellä se koko alue läpi. Mittailuakin on jonkun verran omissa metsissä harjoiteltu, että ei tule esimerkiksi tehtyä mittausta väärässä asennossa, Jatta kertoo.

Tämän vuoden SM-kisat ovat 14.9. Ähtärissä 

Enää Jatalla ei tälle syksylle ole mitään sen kummempia harjoituksia suunnitelmissa. - Kunhan muistaa, mitä missäkin tehtävässä piti tehdä. Laskuvirheitä pitää välttää. Sitten se on oikeastaan ratamestarista kiinni. Nuorten sarjoissa ei yleensä ole kovin montaa osallistujaa, mikä on sinänsä harmillista. Mutta mukavaa siksi, että palkinnoille on helppo päästä.

Jatan mielestä hankalin tehtävä on puuston kokonaistilavuuden arviointi. - Kun siitä saa toiseksi eniten pisteitä niin siinä haluaa onnistua hyvin. Ja tietysti myös leimaamistehtävä, koska siitä pisteitä saa eniten. Helpompana Mikkanen pitää kasvupaikkatyyppitehtävää, koska se on oikeastaan pelkkää kasvintuntemusta. – Jokaisessa tehtävässä on kyllä ne omat vaikeutensa.

Metsätaitohiihdoissa Mikkanen ei ole koskaan käynyt, vaan keskittyy ainoastaan kesäkisoihin.

Jatta kulkee kisareissuissa edelleen isänsä kanssa. - Olen minä yrittänyt kavereitakin innostaa nuorempana mukaan, mutta ei ole kukaan lähtenyt.

Miten hän sitten muita nuoria yrittäisi houkutella mukaan lajin pariin? - Vetoaisin siihen, että jos vanhemmilla tai itsellä on metsää niin tässä lajissa tulee opittua niitä taitoja, joita siellä metsässä tulee varmasti tarvitsemaan. Toki tämä tarjoaa myös mahdollisuuden retkeillä ja nauttia luonnossa ja raittiissa ilmassa olemisesta. Ja oppii näkemään metsässä eri asioita.

Metsänomistajien SM-metsätaitokilpailut Ähtärissä 14.9.>>

 

Anne Rauhamäki