Tiirola: Puukauppa vetää, mutta pinnan alla väreilee

27.10.2016

Puun ostajat yrittävät kyseenalaistaa metsänhoitoyhdistysten ammattiavun puun myynnissä.
- Harva myy asuntoaan tai metsäpalstaansa omatoimisesti suoraan. Välittäjän ammattitaitoa tai käyttämistä ei kukaan kyseenalaista, miksi sitten puukaupassa, ihmettelee metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola metsävaltuuskunnan kokouksessa 27.10. pitämässään puheessa.

Metsäalan markkinatilanne on kokonaisuutena hyvä. Sellua, kartonkia ja sahatavaraa viedään ennätystahtiin. Puuvaroja riittää kaikkien suunnitteilla olevien investointien toteuttamiseen. Yhteen hiileen puhaltamisen konkreettisin ja toistaiseksi viimeisin esimerkki on yhteisen sähköisen puukauppapaikan perustamispäätös.

- Puukaupan luottamusta tukenut ilmapiiri on valitettavasti murenemassa. Välinpitämättömyys metsänomistajien metsänhoitoyhdistykselle myöntämiin puukaupan valtakirjoihin ja hankintapuun hyljintä on osoitus tästä. Metsänomistajat saavat ostomieheltä usein kuulla kysymyksen: ”Etkö osaa itse myydä puitasi?” Mitä vikaa ammattilaisen tai välittäjän käyttämisessä puukaupan yhteydessä on, ihmettelee Tiirola.

Metsänhoitoyhdistysten 40 prosentin valtakirjakauppaosuudella ylläpidetään hintatasoa ja kilpailua puumarkkinoilla. Mielellään puun ostajat mainostavat hintatakuuta, mutta eivät kerro, että kilpailullinen hintataso muodostuu ensisijaisesti yhdistysten valtakirjakaupoista.

- Suurta kalaa on hankala pyytää yhdessä, eikä toista osapuolta pidä yrittää jatkuvasti kammeta tuhdolta veneen reunan yli, Tiirola muistuttaa. - Pelaaminen tukin latvaläpimitan kanssa tai ennakkorahoitusmallit, joissa metsänomistajan pitäisi maksaa saadakseen puukaupparahansa tai kantokäsittelykustannusten siirtäminen metsänomistajien maksettavaksi satavat kaikki metsänhoitoyhdistysten puukaupallisen edunvalvonnan laariin. Katkonnan vaikutuksen ennustaminen ratkaisee puukappatilin ja se vaatii osaamista.

-  Toisaalta hyvä, että markkinoille tulee erilaisia palveluita, mutta puunostajien tarjousvertailuista on tullut niin monimutkaista, että niissä tarvitaan metsänhoitoyhdistysten ammattilaisten apua enemmän kuin koskaan, toteaa Tiirola.

Puukaupan kehittämisen nimissä tehdyt avaukset kuitenkin hämmentävät metsänomistajia.

 - Puunostajilla tuntuu olevan halua lähteä muuttamaan jo vakiintuneita puutavaralajimääritelmiä ja sekoittaa puukauppatilastoja. Metsänhoitoyhdistysten puumarkkinaedunvalvonnalla näyttääkin olevan myös tulevina vuosina rutkasti työtä, kun kuitupuun kysyntä lisääntyy, Tiirola ennustaa.