Ope, eiks ookkin huikeeta??!

24.5.2019

Leppäveden koulujen 4. luokkalaiset kävivät tutustumassa metsään ja metsäammatteihin Päijänteen Metsänhoitoyhdistyksen opastamana 16.5.

Leppäveden vanhan koulun 4c-luokkalaisilla on ollut pitkin vuotta metsäteemaisia projekteja. – Tämä on osa meidän monialaista oppimiskokonaisuutta, kertoo opettaja Terhi Palomäki.

- Oppilaat saivat itse päättää, mistä aiheesta he tämän kokonaisuuden tekevät, ja metsä voitti äänestyksen. Tähän mennessä on tutustuttu metsäasioihin enemmän teoriapuolella, on tehty pienoismalli metsästä sekä powerpoint-esitys metsän eläimistä, Palomäki sanoo.

- Ei kyllä muuten helposti tule lähdettyä sieltä koululta mihinkään. Kiva, että on tarjolla tämmöinen mahdollisuus, Palomäki kiittelee. Heidän koulunsa on käyttänyt aiemminkin Metsäsäätiön kuljetustukea oppilaiden metsäpäiviin ja järjestelyt Mhy Päijänteen Ismo Paukun kanssa ovat sujuneet mallikkaasti.

Ensimmäisellä rastilla metsuri Markku Ylätalo kertoi työstään metsurina ja esitteli raivaussahan käyttöä. Taimikonhoidon teoria ei koululaisista ehkä ollut niinkään kiinnostavaa, mutta kun päästiin sahan käyttöön, innostus heräsi.  Ylätalo kertoi istuttavansa taimia keväisin, mutta muina aikoina työskentelevänsä lähinnä raivaussahan kanssa. Kunto pysyy hyvänä näissä hommissa.

Hyppykeppejä käyttämässä

Istutustyömaalla lapset eivät millään malta odottaa. – Saako jo ottaa hanskat? Mitä nää hyppykepit on? Mitä tällä tehdään?

Metsäneuvoja Teemu Kivi rauhoittaa tilanteen. – Kuinka moni on ollut aikaisemmin istuttamassa puita? Muutamia käsiä nousee. Paavo Vesterinen kertoo olleensa äidin, isän ja mummon kanssa istuttamassa koivuja ja kuusia jo pari vuotta sitten.

- Kaivinkone on kaapinut sammalta pois kolmen-neljän askeleen välein. Se on sopiva tiheys istuttaa kuusi, Kivi kertoo ja näyttää, kuinka pottiputki toimii. Sitten lapset jo malttamattomana säntäävät kolmen hengen ryhmissä istuttamaan ja taimia sujahtaa maahan hetkessä isolle alueelle. Muutama koivukin kuokitaan pehmeään maahan.

- Pystyyks käpyjä istuttamaan? kysyy Roope Kotiniemi.  – No joo, periaatteessa, mutta kun yhdessä kävyssä on noin 50 siementä, niin niille taimille tulee aika ahdasta, kun niitä yrittää kasvaa pullonkorkin kokoisella alueella niin monta, Kivi vastaa.

Huikea moto

Sitten päästään harvennushakkuulle. Tästä on supatettu jo jonkin aikaa, moton äänet ovat kuuluneet pitkin päivää. Siellä Petri Saari kertoo, miksi harvennushakkuuta tehdään ja muistuttaa turva-asioista. Kun kone pysähtyy, lapset ovat välittömästi sitä ihmettelemässä.

– Paljonks tää painaa? Saman verran kuin 11 henkilöautoa. - Voiks tonne sisälle mennä? Voi. - Paljonko tää maksaa? 400 000 €. Vau. Sillä sais Lamborghinin. - Olis kyllä kiva ajaa tämmöstä, vaikka en kyllä itse haluaisi tällaista ostaa, pohtii Roope. -  Hei, tulkaa kattomaan, täällä on hirvenkakkaa.

Metsäkoneenkuljettaja Vesa Nieminen esittelee hakkuupään toimintaa. Yleisöstä kuuluu haltioituneesti: Ope, eiks ookkin huikeeta?!!

Parhaita metsämuistoja

Parasta oli poikien mielestä tottakai moto ja tyttöjen mielestä istuttaminen. Sekä tietenkin kaikkien mielestä eväät, joita olisi pitänyt syödä jo paljon aikaisemmin. Nuotiomakkarapisteen eteen muodostuu hetkessä piiitkä jono ja 50 lasta leviää hälisten laavun lähimaastoon.

Lue lisää Metsäsäätiön kuljetusapurahasta

Anne Rauhamäki