MTK vaatii ministeri Tiilikaista hoitamaan metsävaratietoasian kuntoon

05.8.2016

 Jukka Hujala

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii ministeri Tiilikaista panemaan pisteen kotikutoiselle metsävaratietovedätykselle ja hoitamaan asian kuntoon Brysselissä. MTK auttaa vääntämällä rautalangasta, jos tehtävä ei muuten onnistu.

Metsävaratietolakia ollaan uudistamassa, koska EU-komissiolle on valitettu, että Suomen metsävaratietolaki rikkoo vuonna 2003 säädettyä EU:n ympäristötietodirektiiviä. Ympäristötietodirektiivin tavoitteena on, että ihmiset saavat tietoa heidän terveyteensä ja elämänlaatuunsa vaikuttavasta ympäristöstä.

- Tämä on ihan hyvä tavoite. Yksityismetsän puuston kuutiotilavuus kuitenkaan tuskin vaikuttaa kenenkään terveyteen millään lailla. Satojen tuhansien metsänomistajien elämänlaatuun sen sijaan vaikuttaa se, saako hän itse päättää, kuka hänen metsäomaisuuttaan tarkastelee, veistelee Marttila.

Bryssel ja kansalaiset saavat mainiosti tietonsa Suomen metsien tilasta ilman yksityismetsien tirkistelyä eikä EU ole vaatimassa metsävaratietoja julkisiksi missään muussakaan jäsenmaassa. Sen sijaan kotimaiset toimijat, Metsäteollisuus ja Metsäkeskus etunenässä, näyttävät yrittävän käyttää EU:ta keppihevosena omien hankkeittensa edistämisessä.

MMM:ssä uutta metsätietolakia on valmisteltu niin, että Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ainoastaan yksityismetsien osalta saatettaisiin julkiseksi. Sama tieto, joka vielä pari vuotta sitten oli metsänomistajille maksullista ja joka on tälläkin hetkellä Metsään.fi palvelussa vahvan pankkitunnistautumisen takana, tulkittaisiin nyt julkiseksi. Käytännössä tiedot vastaavat metsäsuunnitelmaa ja tällaisena luottamuksellisena tietona niitä on metsänomistajille markkinoitu. Tämä on metsänomistajaa kohtaan väärin.

Metsänomistajien oikeustajua koettelee myös se, että metsätietojen avaaminen tosiaan koskisi ainoastaan yksityismetsiä. - Jos katsoo asiaa EU:n ympäristötietodirektiivin kannalta, eikö kyseeseen pitäisi tulla nimenomaan valtion ja kuntien hallussa olevien virkistysmetsien tietojen julkisuus? Niillä voisi kuvitella olevan jollekulle jotakin merkitystä, Marttila ihmettelee.
- Nyt hallitus on ottamassa isoa loikkaa kohti metsäomaisuuden sosialisointia.

MTK:n mielestä ns. hilatieto voidaan hyvin vapauttaa julkiseksi. Se täyttäisi kirkkaasti ympäristötietodirektiivin vaatimukset ja mahdollistaisi myös metsänomistajille suunnattavien digitaalisten palvelujen kehittämisen. - Emme halua, että tiedot kenenkään metsäomaisuudesta olisivat ympäristöjärjestöjen, metsäteollisuuden tai tirkistelevien naapureiden käsissä, Marttila toteaa.

Marttila patistaa ministeri Tiilikaista pikimmiten lopettamaan pyrkimykset heikentää metsänomistajien nykyistä tietosuojaa kotikutoisella lainsäädäntöhankkeella.  - Tarjoamme kerän rautalankaa, josta voi vääntää niin kotimaassa kuin Brysselissäkin suomalaisten metsänomistajien haluaman ja hyväksymän mallin.

Marttila puhui Metsäiltamissa Muuruveden Kivennavalla perjantaina 5.8.

 

Lisätietoja: puheenjohtaja Juha Marttila puh. 050 341 3167