MTK on tyytyväinen päätökseen metsävaratietojen avoimuudesta

23.9.2016

- Metsätalouden digitaalisia palveluita voidaan kehittää, mutta metsänomistajan omaisuudensuoja ja päätäntävalta omien metsävaratietojensa julkisuudesta säilyvät, iloitsee MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola.

Hallitus päätti vastauksestaan komission lausuntoon Suomen metsäkeskuksen metsävaratietojen avoimuudesta. Sen mukaan metsäkeskuksen hallussa olevat hilamuotoiset metsävaratiedot ja metsälain mukaiset erityisen tärkeiden elinympäristöjen tiedot olisivat jatkossa avoimesti verkossa kaikkien saatavilla. Kuviomuotoiset metsävaratiedot luovutettaisiin pyynnöstä, ellei maanomistaja ole sitä kieltänyt.  Metsäkeskus ei luovuttaisi metsänomistajien nimi- tai yhteystietoja eikä tilanrajoja tai kiinteistötunnuksia.

MTK:ssa ollaan tyytyväisiä asian ratkaisumalliin. -  Päätös on metsänomistajien tahdon mukainen. MTK:n metsänomistajille teettämän Metsätutka -kyselyn mukaan liki 90 % metsäomistajista on sitä mieltä, että kuviotietojen julkisuus edellyttää metsänomistajan suostumusta, muistuttaa Tiirola.

Metsänomistaja päättää omien kuviotietojensa olemassaolosta metsäkeskuksen järjestelmässä. Jos metsänomistaja haluaa perinteiset kuviotiedot, ne ovat myös muiden saatavissa, mutta eivät vapaasti saatavilla netissä, vaan ne saa erikseen pyytämällä metsäkeskuksesta. Myös muiden kuin yksityismetsänomistajien hilatiedot tulevat avoimiksi.

- Onneksi ministeri Tiilikainen on myös metsänomistaja ja laittoi asialle lopulta peräseinän, joka nyt turvaa sen, että yksityinen metsänomistaja ei jää huonompaan asemaan kuin metsähallitus tai metsäteollisuus omien metsiensä suhteen, Tiirola sanoo.

Ministeri Tiilikaisen linjaus on tärkeä myös digitalisaation näkökulmasta. Julkisin varoin kerättävää metsätietoa suunnataan entistä ajantasaisemman hilatiedon tuottamiseen ja se edesauttaa digitaalisten palvelumarkkinoiden syntymistä. - Metsään.fi palvelua ei pidä verovaroin kehittää metsäsuunnitelmaksi vaan jättää niiden teko yksityisille palvelumarkkinoille, jossa myös tietosuoja on turvattu, korostaa Tiirola.

 

 

Lisätietoja:

metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola puh. 044 538 4280

Metsäjohtaja Juha Hakkarainen puh. 0400 870 687