Ministeri Leppä vakuuttaa: Hallituksen biotaloustavoitteet saadaan läpi

22.11.2017

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vieraili MTK:n valtuuskunnan kokouksessa ja piti katsauksen maa- ja metsätalouspolitiikkaan. Metsäpoliittisesti kovin vääntö käydään tänä syksynä Brysselissä lulucf -asetuksen ja uusiutuvan energian RED2 -direktiivin tiimoilta. Ministeri Leppä vakuutti valtuuskunnalle luottavansa, että Suomi saa hallituksen tavoitteena olevan biotalouden kasvun mahdollistavat ratkaisut läpi Brysselin väännöissä.

- Metsäsektori on vetänyt koko maan talouden kasvuun. Valtiovalta hoitaa lulucf- ja RED2 -asetuksia faktapohjalta, ei mielikuvien pohjalta, Leppä totesi.

Ministerin kyselytunnilla Päivikki Otronen esitti huolensa biotalouden kasvavasta vastustuksesta ja viittasi mm. Hassin kirjoitukseen Helsingin Sanomien yleisönosastolla. Lepän mukaan biotalouden vastustajat eivät näe kokonaisuutta vaan ajavat uusiutuvan puun sijaan hiilen polttoa.

- Maailman paras hiilivarasto on kivihiili. Se on loistavasti todettu. Ja on päivänselvää, että meidän on päästävä eroon sen käytöstä. Biotaloudessa on kaksi sanaa, bio ja talous. Jos ne erotetaan, sitä kokonaisuutta, jota tavoiteltiin, ei synny, Leppä muistutti.

Matti Heikkilä ehdotti hirvien ja peurojen vapaata metsästämistä ratkaisuksi metsien kasvaviin hirvituhoihin. - Hirvikantaa on pienennettävä niillä alueilla, joilla se on liian suuri, Leppä sanoi. - Olen valmis siihen, että käydään keskustelut sekä hirvi- että peurakannan osalta kannan suuruudesta ja uusista tavoista metsästystä hoitaa.