Mihin puukaupparahat kannattaa sijoittaa?

20.8.2019

Mikäli puukaupoista saaduille rahoille ei ole välitöntä käyttöä, niitä ei kannata nykyisessä korkotilanteessa kovin pitkään makuuttaa tavallisella käyttötilillä pankissa. Sijoittamalla rahat edelleen niille voi saada huomattavasti paremman tuoton.

Sijoitusvaihtoehtoja on paljon ja on jokaisen omista mieltymyksistä kiinni, mihin sijoituksensa tekee. Joku haluaa sijoittaa osakkeisiin, toinen kiinteistöihin, kolmas taide-esineisiin, neljäs rahastoihin. Pankit auttavat sijoitustoiminnassa alkuun, mutta itse kannattaa ainakin tutustua sijoitustuotteisiin sen verran, että tietää, mistä puhutaan.

Metsäyhtiöiden ja sahojen sijoitustuotteet

Myös metsäyhtiöt sekä jotkut sahat tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja puukaupparahojen sijoittamiselle.

UPM tekee yhteistyötä Nordnetin kanssa. Nordnet tarjoaa sijoittajalle laajasti palveluita ja neuvontaa. Nordnetin asiakkaana pääsee myös seuraamaan metsäsijoittamisen asiantuntijoita ja muiden sijoittajien sijoitussalkkuja sekä keskustelemaan heidän kanssaan.

Stora Enso tarjoaa metsänomistajille Tähtitiliä. Metsäliitto Osuuskunnan osakkaille tarjotaan mahdollisuutta sijoittaa puukaupparahat MetsäGroupin lisäosuuksiin. Myös isoimmilla sahoilla on omia sijoitustuotteita.

Lisää metsää?

Ja tietenkin yksi vaihtoehto on ostaa lisää metsää. Metsä on hyvä ja turvallinen sijoituskohde, joka hyvin hoidettuna tarjoaa tasaista ja pitkäaikaista tuottoa.

Länsi-Suomen Metsätilat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pusan mukaan metsätaloudessa kiinni oleva pääoma on tyypillisesti riskiä kaihtavaa. Siksi puukaupasta tulevalle rahalle voi olla vaikea löytää likikään yhtä pienen riskitason sijoitusvaihtoehtoa, jos haluaa edes kohtuullista tuottoa. Perinteisesti talletukset ovat olleet vaihtoehto metsälle, mutta viime vuosina talletuskorot eivät ole riittäneet edes säilyttämään pääomaa.

- Monesti ostettava metsätila tarjoaa myös työskentelymahdollisuuksia eli ostettavan tilan tuottoa pääsee omalla työllään kohentamaan. Oman työn hyödyntäminen on hyvin kannattavaa ja omaa työtä ei veroteta!

 

Vähitellen kasvava metsätalous tuo myös määräetuja ja muita suuruuden hyötyjä. Metsästä tulevien tuottojen investoiminen jonkin asteisen velkavivun avulla saattaa mahdollistaa varsin nopeankin pinta-alan kasvattamisen, Pusa muistuttaa.

 

Miten toimisi sijoittamisen ammattilainen?

MTK, monet maataloustuottajain liitot ja metsänhoitoyhdistykset käyttävät Evli Pankin varainhoitopalveluja. Evli Pankin salkunhoitaja ja markkinastrategi Tomas Hildebrandt vastaa:

”Sijoitusvaihtoehtoja pohtiessa on syytä miettiä omia tavoitteitaan. Kuinka pitkäksi aikaa rahat laitetaan syrjään? Onko suunnitelmissa jo rahoille käyttöä esimerkiksi asunnon tai kesäpaikan hankintaan tai remonttiin? Onko perinnönjako- ym. asioita hyvä ottaa huomioon? Sijoittamiseen liittyy riskejä – kuinka paljon riskiä pystyt tai haluat ottaa? Riskitöntä tuottoa ei ikävä kyllä ole missään tarjolla.

Sopivan sijoituspalvelun arvioimiseksi kannattaa kääntyä sijoitusammattilaisten puoleen. Aktiiviselle sijoittajalle voi omatoiminen sijoitustoiminta sopia, kun taas harvemmin markkinoita seuraavalle voivat salkunhoitopalvelut olla hyvä vaihtoehto.

Sijoittamisessa on hyvä muistaa, että suhdanteet vaihtelevat ja maailmantalouden tilanteet muuttuvat. Markkinat elävät ja sen mukana erilaisten sijoitustuotteiden suosio. Ehkä tärkein neuvo sijoittajalle onkin hajauttaminen eri kohteisiin ja valmius vaihtaa niitä tarvittaessa. Välillä eletään parempia aikoja ja välillä huonompia. Aktiivinen sijoittaminen on itse asiassa kannan ottamista maailmantalouden ja markkinoiden ilmiöihin. Ilmastonmuutos on tällä hetkellä yksi sellainen kaikkia tavalla tai toisella koskettava asia.”

 

Linkkejä ja vinkkejä:

www.taloustaito.fi Veronmaksajien keskusliiton sivusto, jossa on paljon hyödyllistä perustietoa myös kaikenlaisesta sijoittamisesta

www.osakeliitto.fi  ja verkkolehti Viisasraha.fi Osakesäästämisen tiedonlähde

www.metsätilat.fi Jos metsäkiinteistöihin sijoittaminen kiinnostaa