MHY-väki koolla Tampereella 26.-27.1.

26.1.2015
Ensimmäiset yhteiset Mhy-päivät ja MTK:n toimihenkilöpäivät järjestetään Tampereella 26.-27.1. Päiville osallistuu yli 750 metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n toimi- ja luottamushenkilöä.
 

Päivät avasi Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, joka muistutti lähiruoan ja -energian käytöstä ja merkityksestä.

Biotalouden kova ydin

Puheenjohtaja Juha Marttila rohkaisi laajaa osallistujajoukkoa yhteistyöhön.
- Katsokaa ympärillenne: täällä on koolla biotalouden kova ydin. Liian usein biotaloudesta puhuttaessa puhutaan ketjun toisesta päästä. Puhutaan metsäbiojalostamoista, älykkäästä puurakentamisesta tai vaikkapa terveysvaikutteisesta ruoasta. Uudet tuotteet, tuotantolaitokset, investoinnit ja markkinointi ovat välttämättömyys koko biotaloudelle. Silti aina pitäisi muistaa, että biotalous syntyy maaseudun uusiutuvista raaka-aineista ja kannattavasta maaseudun elinkeinotoiminnasta. Biotalouden perusta on metsissä ja pelloilla, maaseudun ihmisissä ja luonnonvaroissa.

- Järjestömme merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Uusi MTK sekä koko Metsänomistajat –palveluketju on uusien mahdollisuuksien ylivoimainen mahdollisuuksien rakentaja. Olemme biotalouden kova ydin.

Juha Marttilalle luovutettiin tilaisuudessa myös Tapion kultainen metsämerkki tunnustukseksi ansioistaan metsäbiotalouden edistämisessä.

Mitkä ovat biotalouden näkymät globaalisti?

Professori Anne Toppinen Helsingin yliopistosta hahmotteli Suomen näkymiä ja tulevaisuutta biotalouden saralla. - Kolmannes maailman väestöstä käyttää puuta polttoaineenaan, rakentamisesta ja sen potentiaalista puhumattakaan.
- Biokapasiteetiltaan suurimmat maat maailmassa ovat Brasilia, Kiina, Venäjä ja Intia sekä Pohjois-Amerikan maat.

- Suomen kannalta oleellista lienee se, miten yhdistellä teknistä osaamista biotalouden resursseihin. Tulevaisuuden haasteista monet liittyvät metsätalouteen ja biotalouteen, kuten ilmastonmuutos ja energian tarve sekä maankäyttö, muistutti Toppinen.

Metsäedunvalvonta?

Maanantaipäivän päätteeksi keskusteltiin edunvalvonnasta ja jäsenyydestä. - Edunvalvonta on metsänomistajan metsästään saaman hyödyn lisäämistä. Ihan sitä perustyötä, jota metsäneuvoja tekee päivittäin metsänomistajan kanssa, siellä kannolla, muistutti Mhy Etelä-Karjalan toiminnanjohtaja Markku Vaario. MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen muistutti, että metsänomistajan edunvalvonnan resurssi olemme me kaikki. - Resursseja on, jos ne käytetään järkevästi. Mutta jos niitä ei käytetä, mikään määrä resursseja ei ole riittävä.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo: kansakunnan katse on jälleen kääntynyt metsiin

Metsäala on nousemassa jälleen taloutemme vahvuudeksi. - Näen alan vahvuutena erityisesti sen, että metsänomistus on perhemetsänomistusta ja suurin osa suomalaisista on metsänomistajia, sanoi ministeri Orpo. Metsävarallisuutemme on jatkuvasti kasvanut ja metsiin on investoitu paljon. Metsänhoitoyhdistykset ovat kantaneet suuren vastuun siitä, että neuvontaa, uusia työmenetelmiä ja tietoa on jaettu metsänomistajille. Metsäalalla yhdistyvät kaikki ne piirteet, joita menestysalalla tulevaisuudessa tarvitaan: Maailma huutaa kestävästi uusituvista raaka-aineista tuotettuja tuotteita. Kasvua odotetaan erityisesti biotaloudesta.