Metsiä jää hoitamatta ja metsureita työttömäksi huonon hallinnon takia

04.5.2016

MTK ehdottaa joustavampaa budjetointia Kemera-tukien myöntövaltuuksiin.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti 3.5., että metsien hoitoon tarkoitetun kestävän metsätalouden Kemera-tuen myöntäminen keskeytetään osittain loppuvuoden ajaksi. Keskeytys koskee taimikon varhaishoidon, nuoren metsän hoidon ja terveyslannoituksen tukea.

- Tilanne on omituinen: Rahaa on, mutta sitä ei varmuuden vuoksi saa jakaa, koska pelätään, että se loppuu, ihmettelee MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen.

Kemera-tukea haetaan etukäteen. Hakemuksia on tuullut runsaasti ja niissä yhteensä haettu rahamäärä näyttää ylittävän tälle vuodelle budjetoidut varat. Todennäköisesti kaikkia jo myönnettyjä tai haettuja hankkeita ei ole kuitenkaan edes aikomus toteuttaa tänä vuonna, mutta ne kuluttavat myöntövaltuutta ja aiheuttavat tukihakemusten vastaanoton keskeytymisen. - On iso riski, että loppusyksystä huomataan, että hallinnollisen himmelin takia rahoja jää käyttämättä, eikä asialle ehditä enää tekemään mitään, huolehtii Hakkarainen.

Ongelma kuitenkin kasaantuu. - Jos myöntövaltuusmalliin ei löydetä uutta ratkaisua, meillä on sama ongelma käsillä ensi keväänä jo maaliskuussa. Tämä tempoileva malli johtaa siihen, että nuoret metsät jäävät hoitamatta ja metsurit joutuvat kortistoon, Hakkarainen surkuttelee.

Asia olisi Hakkaraisen mielestä mahdollista ratkaista niin, että kalenterivuosittaisen myöntövaltuuden sijaan tulisi koko kehyskauden mittainen myöntövaltuusjakso. MTK vaatii, että asia otetaan vakavasti ja sille haetaan toimiva ratkaisu.

 

Lisätietoja:

Metsäjohtaja Juha Hakkarainen puh. 0400 870 867

Metsäasiantuntija Lea Jylhä puh. 040 848 8081