Metsävisassa menestyneille nuorille kesätyöpaikkoja metsänhoitoyhdistyksissä

24.5.2018

Kolmetoista valtakunnallisessa yläkoululaisten metsätietokilpailussa menestynyttä nuorta voi jo nyt iloita palkinnosta, vaikka finaali kisataankin vasta tänään 24.5.  Koulujen parhaiten menestyneiden kesken arvottiin jo viidennen kerran 13 kahden viikon työpestiä metsänhoitoyhdistyksissä ympäri maan.  

Metsänomistajat, eli metsänhoitoyhdistykset ja MTK, ovat arponeet Metsävisassa pärjänneiden kesken 13 kesätyöpaikkaa eri puolilla Suomea. Nuoret saavat kokemusta työskentelystä metsänomistajien ja metsätalouden parissa. Palkallinen työjakso on kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana tai muuna sovittuna aikana kesän kuluessa.

Työpaikan tarjoavat Lounais-Hämeen, Lakeuden, Pohjois-Pirkan, Satakunnan, Lounametsän, Päijänteen, Kangasniemi-Pieksämäen, Mänty-Saimaan, Sotkamon, Posion, Pyhä-Kalan ja Österbottenin metsänhoitoyhdistykset sekä MTK:n metsälinja ja Suomen metsäyhdistys. Työpaikat pyrittiin järjestämään mahdollisimman läheltä nuoren kotipaikkaa. Kesätyöpaikan saaneiden lista löytyy osoitteesta https://www.smy.fi/opeta-opi/metsavisa/metsavisa-kesatyopaikat-2018/

- Kesätyöntekijöille pyritään järjestämään mielekäs ja monipuolinen työjakso, jonka aikana he pääsevät tutustumaan metsäalan töihin. He näkevät käytännössä, miten metsiä hoidetaan ja tapaavat yhdistyksen metsäasiantuntijoiden kanssa metsureita ja metsänomistajia, kertoo kenttäpäällikkö Heli Mutkala MTK:n metsälinjalta.

Metsävisaan osallistui 360 yläkoulua

Jo 37. kerran järjestettävä Metsävisa pidettiin ensin kouluissa 8. helmikuuta. Koulujen voittajien joukosta valittiin finalistit Nuuksiossa pidettävään loppukilpailuun 24.-25.5. Finaaliin osallistuu 50 oppilasta.

Metsävisan tehtävät ovat sekä perinteistä lajituntemusta ja metsäympäristöä, että ajankohtaisia vuosittain vaihtuvia asioita, koskevia. Kysymykset on aseteltu oppilaiden tietotasoon sopiviksi ja siten, että myös tehtävärastilla on mahdollista päätellä vastauksia.

Metsävisaan osallistuvat 360 koulua saavat Metsävisan kummiorganisaatioilta yhteisen, aineettoman lahjan. Se annetaan rahalahjoituksen muodossa Food and Forest Development Finland -järjestölle. Lahjoituksella voidaan kouluttaa metsänomistajia eri kehitysmaissa, istuttaa mäntymetsää Tansaniaan tai akasiaa Vietnamiin tai sillä voidaan ostaa etiopialaiselle metsäosuuskunnalle muuli ja kärry, joiden avulla tuotteet saadaan markkinoille.