Metsänomistajat kisasivat metsätaidoista Hartolassa

10.8.2015

Metsänomistajien valtakunnalliset metsätaitokilpailut järjestettiin pohjoisessa Päijät-Hämeessä Hartolassa 7.8. Mukaan kisaamaan oli ilmoittautunut reilut 350 metsätaitajaa ympäri maan.

Metsätaitokilpailussa on sääntöjen mukaan 14 eri taitotehtävää ja leimaustehtävä. Taitotehtävät sisältävät mm. kasvupaikkatyypin määrittämistä, puuston kokonaispinta-alan ja tilavuuden määrittämistä, puuston kasvun ja kehitysluokan määrittämistä ja pinta-alan arviointia. Tehtävät arvioidaan käyttäen voimassa olevia Tapion Hyvän metsänhoidon suosituksia.

Kilpailijat kulkivat maastossa noin 2,5 kilometrin pituisen radan, jonka varrelle eri tehtävät oli sijoitettu. Aikaa suoritukseen oli yhteensä tunti 41 minuuttia ja yli 60 -vuotiailla 2.01 tuntia. Maksimipistemäärä oli 195.

Isoisän jalanjäljillä

Nuorten sarjassa oli ilahduttavasti kymmenkunta osallistujaa. Aida Silvennoinen Päijät-Hämeestä oli kisan ainoita nuoria naisia. Isoisä sai tytön innostumaan metsätaitoilusta ja Aida oli mukana jo kolmansissa kisoissaan. Menestystä ei vielä ole kummemmin tullut mutta kokemusta kylläkin. Aida ei osannut vielä sanoa, aikooko hän isona metsäalalle, mutta ainesta kyllä selkeästi on.

Perheen kautta lajin on löytänyt myös 16-vuotias Mäntsäläläinen Topi Maanela. Hän kertoi harrastaneensa metsätaitoilua pari vuotta ja nämä olivat ehkä hänen viidennet kisansa. Tällä kertaa eniten vaikeuksia tuotti leimaustehtävä ja muutenkin rata oli aika haasteellinen. Topi sijoittui nuorten sarjassa kahdeksanneksi.

Naisten sarjassa tiukka kisa

Naisten sarjan voitti Riitta Salokas Mhy Päijänteestä. Toiseksi sijoittunut Maire Kalliokoski Mhy Päijät-Hämeestä hävisi yhdellä pisteellä.  - Haastavaa oli ja aikakin meinasi loppua kesken, tuskaili Kalliokoski maalissa.
- Kaiken kaikkiaan tehtävät oli hyvin haastavia vaikka mitään yksittäistä vaikeaa tehtävää ei ollutkaan. Koealat olivat isoja ja tehtävissä meni aikaa niin että ihan juoksuksi piti pistää.

- Luontokohteesta ei tullut ollenkaan pisteitä. Mietin sitä ihan loppuun asti mutta väärinhän se meni. Kalliokoski harmitteli.

Miesten kisan voitti Hannu Hanhimäki mhy Keskipohjasta 171 pisteellä.

Kisamaasto aiheutti päänvaivaa

Sopivan kisamaaston löytäminen on aina vähän vaikeaa. Pitää olla mielellään monipuolista ja vaihtelevaa ja lähistöllä sopivat fasiliteetit kilpailukeskusta varten. Ja sitten tietysti pitää löytää metsänomistajat, jotka antavat luvan käyttää metsiään.

 - Tällä kertaa kisa käydään 5 eri maanomistajan metsissä, kisojen järjestelyistä vastannut Pertti Mäkinen kertoi. Metsänomistajille ei makseta kisamaastosta vuokraa, mutta pieni muistaminen kiitokseksi toki annetaan ja saavathan he samalla tarkkaa mitattua tietoa puustostaan.

Mäkinen kertoo, että tämänkertainen maasto on tosiaan aika haastavaa.  Ei ole pelkkää tasaikäistä mäntykangasta vaan monenlaista kohdetta joka vaatii monenlaista osamista.

Anne Rauhamäki