Metsänomistajanaisten vaelluksella verkostoiduttiin ja nautittiin Mauri-myrskystä

24.9.2018

Metsänomistajanaisten vaellus järjestettiin tänä syksynä neljättä kertaa. Tänä vuonna vaellus suuntautui Sysmän Kammiovuorelle ja osui Maurin päivälle, joksi Etelä-Suomeen oli ennustettu voimakkaita myrskytuulia.

Kolmeakymmentä vaellukselle ilmoittautunutta naista eivät tuulivaroitukset kuitenkaan hetkauttaneet.  – Säänmukainen vaatetus ja reipasta mieltä, niillä pärjää aina, todettiin aamukahvin ääressä. Vaeltajista suurin osa oli Mhy Päijät-Hämeen alueelta, mutta osallistujia oli myös kauempaa Keski-Suomesta, Etelä-Savosta ja pääkaupunkiseudulta.

Vaelluksen oppaana toimi itsekin metsänomistajanainen Heini Katajisto Sysmästä. Katajisto kertoi aluksi Kammiovuoren alueesta ja historiasta sekä vaellusreitistä.

Vaeltajat pääsivät tutustumaan erakko-Hiskiaan luolaan, jossa tämä perimätiedon mukaan piileskeli 1900-luvun alussa. Reitille osui myös upea 7-metrinen siirtolohkare Sysmän Linta sekä tietenkin upeat näköalat yli Päijänteen.

Vaelluspäivän mittaan puhuttiin myös paljon tiukkaa metsäasiaa. Maankäyttöasiat ja erityisesti kuntien etuosto-oikeuden käyttö Jyväskylän seudulla aiheuttavat närää ja terveisiä lähtikin asiasta vastaaville. Lähestyvä hirvenmetsästyskausi herätti myös keskustelua hirvituhoista. Myös suojeluasioista keskusteltiin, Natura-alueella kun oltiin. Metsäselaimen ominaisuuksia ja retkeilykäyttöä esiteltiin ja tutkailtiin innostuneesti.

Hirvikärpäsetkään eivät retkellä vaivanneet, vaikka joku kertoikin haistaneensa, että hirviä selvästi oli lähistöllä. Laavulla makkaranpaiston lomassa edunvalvontatarinoita ja paikallishistoriaa kertoillut entinen MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Olavi ”Olski” Peltola myhäili tyytyväisenä hirvihavainnosta. - Hirviähän täällä kyllä riittää, joskin ehkä täällä korkealla vähemmän. Lupia seurueellamme on 10 aikuista ja 10 vasaa, joten on niissä metsästämistä. Peltola kertoi alueen hirvikannan olevan todella suuri ja taimikkotuhoja tulevan vuosittain.

- Hyvä reissu, todella hienot maisemat, kyllä kannatti tulla, totesivat päijäthämäläiset sisarukset Leena Korkeamäki ja Raili Tamminen paluumatkalla. Heillä on mökki Sysmässä ja koska eivät olleet koskaan Kammiovuorella käyneet, päättivät lähteä mukaan. – Juuri sopivan mittainen lenkki, ja vaikka alkumatkan nousu tuntuikin aika rankalta, reitin jaksoi oikein hyvin, kertoo Korkeamäki, joka käy säännöllisesti vaeltamassa myös Lapissa joka vuosi. Ajoittain voimakas puuskittainen tuulikaan ei juuri metsässä haitannut.

Sysmä on perinteistä vahvaa metsätalousseutua. Vaelluksen jälkeen selailtiin lohikeiton äärellä Sysmän Vintturinkylän historiakirjaa, jossa vanhoissa kuvissa hallitsevana elementtinä ovat valtavat halkopinot, joita kuljetettiin täältä Helsinkiin asti polttopuiksi, vesiteitä pitkin tietenkin. Kirjasta myös moni löysi vanhoja tuttuja ja jopa yhteisiä ystäviä ja sukulaisia. Verkostoituminen siis onnistui mainiosti.

Anne Rauhamäki

 

Kammiovuori sijaitsee Sysmän ja Luhangan rajalla Vintturin kylässä. Kammiovuori on Itä-Hämeen korkein kohta, 221m. Vaellusreitti on noin 4 km pitkä ja viime vuonna kyläyhdistyksen kunnostama. Reitillä on hyvät opasteet, tukevia portaita sekä upea laavu- ja tulipaikka.

Lisätietoa Kammiovuoresta: https://www.sysma.fi/kammiovuoren-retkeilyalue