Metsänomistajan perustaitoja Metsätalousyrittäjän ammattitutkinnosta

06.5.2019

Hyvinkääläinen Maija Ala-Siurua, 50, on tämän kevään aikana kaatanut elämänsä ensimmäisen puun ja raivannut ensimmäisen kerran taimikkoa. Hän suorittaa Hyriassa Hyvinkäällä Metsätalousyrittäjän ammattitutkintoa.

Ala-Siurua työskentelee Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä toimittajana, mutta on nyt opintovapaalla. Mikä saa agronomikoulutuksen saaneen viisikymppisen kaupunkilaismetsänomistajanaisen aikuisopiskelemaan metsätaloutta?

Yhteismetsän hoitajaksi

- Meillä on suunnitteilla yhteismetsän perustaminen lähisukulaisten kanssa. Metsät sijaitsevat Pohjois-Pirkanmaalla ja tulevan yhteismetsän pinta-ala olisi kaikkiaan noin 200 hehtaaria. Metsänhoitoyhdistys on hoitanut metsiä tähän asti ja niin on tarkoitus jatkaakin. – Minua kiinnostaa omaisuuden hoitaminen ja haluaisin esimerkiksi paremmin osata lukea metsäsuunnitelmaa, Maija kertoo.

Toimittajana Ala-Siuruaa kiinostaa myös metsäkeskustelu ja siihen osallistuminen. – Haluan enemmän faktoja, jotta voisin osallistua metsien käytöstä käytävään keskusteluun rakentavasti ja objektiivisesti faktapohjalta.

Joustavaa aikuisopiskelua

Metsätalousyrittäjän ammattitutkinto on rakennettu niin, että opinnot voi aloittaa koska vaan ja niiden kokonaiskesto on 1,5 – 2 vuotta. – Kuvittelin, että opiskelu olisi intensiivisempää. Toimittajana olen tottunut aika hektiseen toimintaan ja nopeaan tiedonhakuun. Yllätti, että lähiopetuspäiviä on niin harvoin ja olen jo ehtinyt lukea kirjatkin moneen kertaan, Maija nauraa.

Toisaalta, vapaaseen tahtiin harvakseltaan suoritettavat opinnot sopivat myös suoritettavaksi työn ohessa. Ala-Siurua halusi ryhtyä päätoimiseksi opiskelijaksi ja työnantaja onneksi suhtautui opintovapaaseen myönteisesti ja kannustavasti, kuten työtoveritkin.

Ensimmäisen kerran saha käteen ja metsään

Opiskelutovereissa, joita on noin 40, on eritaustaisia ja -ikäisiä metsänomistajia. Aluksi Maijaa hirvitti, kun hän ajatteli, että hän ei osaa mitään ja kaikki muut on tehneet jo kauheasti kaikkea siellä metsissään. Ja niin monet olivatkin. Mutta sitten hän päätti, että uskaltaa rohkeasti sanoa, että ”hei, mä en ihan oikeesti osaa.”

- En ole koskaan itse tehnyt metsätöitä. Otin siis kurssilla ensimmäisen kerran käteeni moottorisahan. Sitten opettajan avustuksella kaadoin puun. En voi sanoa, että käytännön kokemusta olisi ihan kamalasti karttunut, Maija nauraa. Ja toteaa samalla, että moottorisahahommiin hänestä ei kyllä olisikaan, selkä ei kestäisi niin raskasta työtä.

Ala-Siurualla ei ole omia sahoja eikä muitakaan varusteita. Eikä tarvikaan. – Oppilaitokselta saa lainaksi kyllä kaikki koneet ja varusteet ja hyvä niin. Siellä pääsee myös tutustumaan eri merkkeihin ja malleihin. Saa kurssille toki ottaa mukaan omatkin sahansa jos haluaa.

Luonto- ja monimuotoisuusasiat kiinnostavat

- Äitini on omistanut metsät 50 vuotta. Metsiä on aina hoidettu niin, että pöllönpesät ja metsojen soidinpaikat on huomioitu metsänkäsittelyssä ja rantametsät on jätetty hakkaamatta, Maija kertoo.

Myös opinnoissa luontoasiat on huomioitu ja keskusteltu Maijan mielestä asiallisesti ja objektiivisesti. Taimikonhoitokurssilla puhuttiin myös riistatiheiköistä ja jatkuvaa kasvatusta on käsitelty laajasti. – Kyllä opetuksessa minusta ollaan todella ajan hermolla ja perspektiivi on laaja.

Tutkinnon jälkeen yhdistystoimintakin kiinnostaa

Valmistuttuaan Ala-Siurua voisi kuvitella tekevänsä raivaussahatöitä ja taimikonheinäystä omissa metsissään. – Niissä ei saa kauheasti peruuttamatonta vahinkoa aikaan, hän nauraa.

Myöskään päätoimiseksi metsätalousyrittäjäksi Maija ei aio ryhtyä. Metsänhoitoyhdistys saa tästedeskin hoitaa pääosan metsätöistä, mutta ehkä hän voisi keskittyä enemmän edunvalvonta- ja yhdistystoimintapuoleen. – Kiinnostusta olisi olla jotenkin mukana enemmän metsänomistajajärjestötyössä, mutta ei kai sinne voi mennä, jos ei ymmärrä asioista tarpeeksi, Maija pohtii.

Lue lisää Metsätalousyrittäjän perustutkinnosta Hyrian sivuilta https://www.hyria.fi/koulutukset/hae_jatkuvassa_haussa/koulutustarjonta/maa-_ja_metsatalousala#course-P6025

Anne Rauhamäki