Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaaleihin ehdokkaaksi - tee se nyt!

27.8.2020

Mhy-vaalien ehdokasasettelu on käynnissä syyskuun loppuun asti. Jos olet metsänhoitoyhdistyksen jäsen etkä vielä ole ilmoittautunut ehdokkaaksi, ehdit sen siis vielä tehdä. Homma hoituu nopeasti TÄSTÄ.

Metsänhoitoyhdistyksissä päätösvalta kuuluu jäsenten edustajille, eli valtuutetuille, joiden toimikausi on 4 vuotta. Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit järjestetään marraskuussa 4.-25.11. 

Ehdokkaaksi kelpaa kuka vaan, ihan tavallinen metsänomistaja, myös yhdistyksen jäsenenä olevan yhtymän tai kuolinpesän osakas. Mitään erityisiä pohjatietoja metsätaloudesta ei tarvita, jokainen on oman metsänsä asiantuntija ja jokaisen mielipide on arvokas. Erityisesti naisia ja nuoria metsänomistajia kannustetaan lähtemään mukaan ehdolle.

Jos mielessäsi on joku tuttu tai naapuri, joka mielestäsi sopisi hyvin toimimaan metsänhoitoyhdistyksen valtuutettuna, nyt on hyvä hetki tehdä tikusta asiaa, käydä kahvilla ja vinkata asettumaan ehdolle.

Mitä metsänhoitoyhdistys tekee?

Tällä hetkellä metsänhoitoyhdistyksiä on 66 ja ne toimivat koko maassa. Metsänhoitoyhdistykset toimivat metsänomistajien apuna puukaupoissa ja tarjoavat laajan valikoiman metsäpalveluita taimikonhoidosta kokonaisvaltaiseen metsäomaisuuden hallintaan. Kukin yhdistys, eli yhdistyksen valtuusto, päättää itsenäisesti palveluvalikoimansa laajuudesta ja hinnoista.

Mitä metsänhoitoyhdistyksen valtuusto tekee?

Metsänhoitoyhdistyksen valtuustotyö ei minimissään vie kovin paljon aikaa. Sääntömääräisiä kokouksia on vain kaksi vuodessa. Niissä päätetään mm mhy:n strategiasta, toimintasuunnitelmasta, talousasioista, jäsenmaksusta ja tehdään henkilövalintoja hallitukseen tai esimerkiksi MTK:n metsävaltuuskuntaan.

Tärkeä rooli valtuutetulla on toimia silminä, korvina ja äänitorvena yhdistyksestä metsänomistajien suuntaan ja myös päinvastoin, jotta tieto kulkee.

Kokouksissa saa myös hyvää ajankohtaista tietoa metsänhoitoyhdistyksen toiminnasta, puukauppatilanteesta ja muista ajankohtaisista metsäasioista.

 

Anne Rauhamäki