Metsän arvo -verkkopalvelu kertoo, mitä metsästä maksetaan

29.9.2017

Maaseudun Tulevaisuus ja Metsätilat.fi -kiinteistönvälitysketju ovat julkaisseet verkossa toimivan Metsän arvo -palvelun, jonka avulla voi arvioida metsätilan tai -palstan ajankohtaisen markkinahinnan. Metsätilat.fi on metsänhoitoyhdistysten omistama metsätilojen kiinteistönvälitysketju, jonka muodostavat seitsemän alueellista kiinteistönvälitysyhtiötä.

Palvelu löytyy osoitteesta www.maaseuduntulevaisuus.fi/palvelut/metsapalvelu.  Se hakee käyttäjän antamien tietojen perusteella mahdollisimman samankaltaisia, toteutuneita metsätilakauppoja maakunnittain. Yksinkertaisimmillaan hakuun voi syöttää pelkän pinta-alan. Täsmällisempiä hakutuloksia saa, jos lähtötietona syötetään puuston kokonaismäärä sekä kehitysluokkien prosenttiosuudet.

Ajatuksena on, että tilan arvoa voi arvioida luotettavimmin vertaamalla sitä samankaltaisiin myytyihin tiloihin samalla alueella. Palvelu ottaa huomioon sen, että markkinahinnat ovat usein varsinkin Etelä-Suomessa metsätilan metsätaloudellista arvoa korkeampia.

Tarkempaa arvonmääritystä

- Metsätilat-ketjun toiminta on asiantuntijalähtöistä ja vastuullista. Siksi olemme hieman huolissamme seuranneet erilaisten "arvonmäärityspalvelujen" syntyä markkinoille. Niiden taustana voi hyvin olla lähinnä mielenkiinnon herättäminen metsää, sen hoitamista ja mahdollisesti myyntiäkin kohtaan. Halusimme tuoda aitoa markkinatietoa kiinnostuneiden saataville ja samalla korostaa ammattitaitoisen arvonmääritykseen merkitystä, kertoo Jukka Pusa Metsätilat.fi -ketjusta.

Taustalla toteutuneet metsätilakaupat

Palvelu perustuu metsatilat.fi-kiinteistönvälitysketjun tietokantaan toteutuneista metsätilojen kaupoista. Hakutuloksissa otetaan huomioon kahdentoista edellisen kuukauden aikana tehdyt kaupat. Koko Suomen alueella tämä tarkoittaa vajaata 5 000 metsätilakauppaa. Lisäksi saatavilla on alueittainen pitkän ajan hintakehitys metsätilojen koon mukaan luokiteltuna.

Metsätilat on suurin toimija metsätilojen kaupassa ja tekee paljon kiinteistöjen arvonmääritystä.
- Metsänhoitoyhdistykset toki tekevät pääosan puhtaasta metsäarvioinnista Suomessa, mutta kun kiinteistökokonaisuuksien arvoa ja siinä yhteydessä varsinaista markkina-arvoa metsälle määritetään, tarvitakaan usein ketjumme osaamista ja tilastoimiamme markkinahintoja. Pusa painottaa, että markkinatietoon perustuva palvelukaan ei korvaa ammattilaisen tekemää arviota yksittäisen tilan arvonmäärityksessä.

Metsäpalvelu tarjoaa käyttäjälle hakutulosten yhteydessä metsatilat.fi:n alueelliset yhteystiedot. Pusan mukaan metsatilat.fi-verkkosivulla vieraillaan vuodessa 2 miljoonaa kertaa. Sivusto on Suomessa yleisin kanava metsätilan myynnille. Toiseksi yleisin on tilan myynti suoraan uudelle omistajalle.

Maaseudun Tulevaisuus luonteva yhteistyökumppani

- Maaseudun Tulevaisuus on luonnollinen yhteistyökumppani meille. Käytämme perinteisesti printtilehteä markkinoinnissamme valtakunnallisena välineenä. Verkkomedianakin MT on hyvin merkittävä, joten yhteistyön hakeminen sillä puolella oli yhtä luonnollista, kertoo Jukka Pusa.

Markkinat toimivat metsätilojen osalta Pusan mukaan varsin hyvin. - Kysyntä on tasaista ja hyvää ja markkinoille tulee erilaisia tiloja erilaisille ostajille. Tärkeää markkinoilla on avoin toiminta ja myyntiin tulevien kohteiden saaminen kaikkien kiinnostuneiden tietoon. Silloin hinta määrittyy aidosti markkinoilla ja tilaansa myyvä voi olla turvallisin mielin.