Metsäasiaa ja elämänviisautta Metsäkulttuuripäivillä Lustossa

18.6.2017

Metsämuseo Luston ympäristössä järjestetyt Metsäkulttuuripäivät tarjosivat viihdettä, metsähistoriaa ja -kulttuuria sekä ajankohtaista puukauppatietoa sulassa sovussa.

Kolmipäiväisessä tapahtumassa riitti väkeä ja tapahtumaa moottorisahauksen SM -kilpailuista teatteriesityksiin ja tukkilaisnäytöksistä arboristi Kimmo Tynyksen suorittamaan puun kiipeilykaatonäytökseen. Tynys kiipesi parikymmenmetrisen männyn latvaan ketterästi kuin orava, karsi oksat mennessään ja katkoi rungon tukeiksi tullessaan.

Metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n yhteisosastolla pääsi testaamaan tietonsa metsäammattilaisen historiallisista työvälineistä. Tiedätkö sinä, miltä näyttävät planimetri, parkkuurauta, Blume Leiss tai leimauskirves?

 - Aika moni tunnisti kyllä kaikki työkalut, kertoi osastolla työskennellyt Mhy Etelä-Savon Antti Karjalainen. - Mutta toki meidän neuvojat opastavat ja antavat vinkkejä. Kaikkien vastanneiden kesken arvottava moottorisaha herätti kyllä kiinnostusta osallistua. - Pakkohan se on arvonnassa onneaan koettaa, vaikka puolet työkaluista olikin outoja. Pituusmittari oli vaikein, osaston ulkopuolella pohdiskeltiin.

Elämää ja metsäretkiä

MTK:n juhlavuoden kunniaksi jäsenille tarjottiin pääsyliput Kai Lehtisen käsikirjoittamaan, ohjaamaan ja tähdittämään Kairan Kulkijoiden teatteriesitykseen Se, Vain elämää. ”Mies tarvitsee sellaisen katvealueen”, kuului esityksen suuri viisaus. ”Ei siihen puhelimeen ole pakko vastata.” Pohdittiin elämän suuria kysymyksiä, jotka enemmän tai vähemmän kääriytyvät parisuhteen ja miehen roolin ympärille ja tehtiin tutkimusmatkoja miehen mielen lisäksi kehoon. "En olisi ikinä arvannut, että pakaran takana on joku lihas."

Puukaupat ja markkinat

MTK:n metsälinjan kenttäpäällikkö Timo Leskinen kertoi tuoreimmat kuulumiset alueen puumarkkinoista ja antoi vinkkejä onnistuneen puukaupan tekoon.

- Etelä-Savon kulmasta on sanottava, että se, mitä meiltä puuttuu, on mäntytukille lisää käyttöä. Asian edistämiseksi on tehty kyllä koko järjestössä töitä.

- Riittääkö puu? Investointeja on Suomeen suunnitteilla niin paljon, että puun käyttö lisääntyisi yli 20 miljoonaa kuutiometriä. Ne tuskin kaikki toteutuvat, ja se veisikin kestävän hakkuutason kyllä aika lailla äärirajoille.

Timo Leskisen Onnistuneen puukaupan resepti:

  1. Huolellinen valmistelu omat tavoitteet etusijalla
  2. Leimikon kilpailutus
  3. Tarjousten vertailu (ei pelkän hinnan perusteella)
  4. Metsänhoitoyhdistyksen markkinatiedon ja -taidon hyödyntäminen