Kokoomusministeriltä risuja joululahjaksi metsänomistajille

18.12.2014

- Työ- ja elinkeinoministerin esitys metsähakkeella tapahtuvan sähköntuotantotuen rajaamisesta tiettyihin energiapuujakeisiin tai leimikkotyyppeihin on täsmäisku metsäenergiaketjuissa toimivia tahoja, myös metsänomistajia, vastaan. Ministeri Vapaavuori pistää metsäenergiaketjut kerralla polvilleen, kommentoi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

- Lakiesitys tarkoittaa byrokratian väistämätöntä kasvamista. Esitys merkitsisi raskasta seuranta- ja raportointimenettelyä lisäkustannuksineen ja aiheuttaisi suuria uhkia niin ainespuumarkkinoiden kuin energiapuumarkkinoiden toimivuudelle. Pelkästään ilmoitus sähköntuotantotuen muuttamisesta on jo aiheuttanut merkittäviä markkinahäiriöitä, sanoi Marttila.

Ajoitukseltaan järjestelmän rakenteen muutosesitys tapahtuu erittäin huonoon aikaan: puumarkkinoiden ylitarjonta on hyydyttänyt puukaupan loppusyksystä lähes kokonaan. Kaikkein heikoiten toimii nimenomaan energiapuukauppa.

Tukien vaikutusten seurantaan TEM:ssä kehitetyt työkalut osoittavat, että sähköntuotantotuki ei ole vaikuttanut millään tavalla ainespuun saatavuuteen tai hintaan, joten sillä ei ole myöskään mitään vaikutuksia tuleviin metsäteollisuusinvestointeihin.

Työ- ja elinkeinoministeriön esittämä malli on myös käytännössä käyttökelvoton puunhankintaketjuissa, joissa puutavara vaihtaa omistajaa tyypillisesti monta kertaa ennen laitokselle päätymistään. Tuen saajana lakiesityksessä säilyy sähköntuottaja.

- MTK ei pysty ymmärtämään, miksi puutavaran hankintaketjuihin kohdistuvaa byrokratiaa haluttaisiin lisätä jo nyt erittäin heikosti kannattavalla toimialalla.

 

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Juha Marttila puh. 0204 132 340

Metsäjohtaja Juha Hakkarainen puh. 0400 870 867