Jäsenmaksut yhdenvertaisiksi

Valtakunnallinen

Yhdistysten jäsenmaksut korjataan tänä vuonna yhdenvertaisiksi yhdistyslain edellyttämällä tavalla ja yhdistyksen voimassa olevien sääntöjen mukaisiksi kaikille jäsenille.  

Metsänhoitoyhdistysten jäseninä olevilta maatalousyrittäjiltä ei tähän asti ole voitu tietoteknisten syiden vuoksi periä jäsenmaksuja (ml. edunvalvontamaksu) täysimääräisesti ja mhy:n sääntöjen määräämällä tavalla. Mhy:n jäsenen kaikkea elinkeinotoimintaa ei ole aiempina vuosina voitu huomioida edunvalvontamaksun suuruutta määriteltäessä. Tähän tulee nyt muutos, kun kaikki mhy:n jäsenmaksun perusteena olevat tiedot ovat nyt yhdistyksen käytettävissä (ml. peltohehtaarit ja eläinyksiköt) ja voimme ne huomioida sääntöjen mukaisesti jäsenmaksun (ml. edunvalvontamaksu) suuruutta määriteltäessä.

Kysymys on järjestön perusjäsenten oikeudenmukaisesta ja tasavertaisesta kohtelusta jäsenmaksuja määritettäessä. MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten kaikilla jäsenillä on nyt toteutettavan sääntömuutosten toimeenpanon myötä yhdenvertainen jäsenmaksuvelvollisuus. Mhy:n jäsenmaksu (ml. edunvalvontamaksu) käytetään jatkossakin metsänomistajien edunvalvontaan – vaikka sen laskennassa huomioidaan jäsenen muukin elinkeinotoiminta.

”Jatkossakin metsänhoitoyhdistyksen jäsenten edunvalvontamaksu käytetään yksinomaan MTK:n keskusliiton edunvalvontaan. Ilman MTK:ta ei suomalaisen metsänomistajan ja viljelijän ääni kuuluisi päätöksenteossa Suomessa eikä Euroopan unionissa,” MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola muistuttaa syyskuussa ilmestyneessä Mainio-jäsenlehdessä.

Muutos ei koske niitä jäseniä, joilla ei ole maataloustuotantoa tai jäseniä, jotka ovat vuokranneet peltonsa pois eivätkä nosta maataloustukea.

Peltoala- ja eläinyksikköperusteinen edunvalvontamaksuosuus muodostuu MTK:n valtuuskunnan päätöksen mukaisesti seuraavasti:

Hehtaarit/eyPelto-haEläinyksiköt
3 – 9,997040
10 – 19,999050
20 – 39,9913070
40 – 59,9917095
60 – 79,99220125
80 – 99,99280155
100 – 149,99370180
150 – 199,99400180
Yli 200420180

Esimerkki:
35 metsähehtaarin ja 15 peltohehtaarin eteläsuomalaisella maatilalla edunvalvontamaksu on yhteensä 113 €, joka muodostuu kaikille jäsenille samansuuruisesta yleisestä osasta 16 €, metsäpinta-alaan perustuvasti 7 € ja peltoalaan perustuvasta 90 €. Tämän lisäksi jäsenmaksuun kuuluu yhdistysten määräämä oma osuus, joka useimmilla metsänhoitoyhdistyksillä vaihtelee metsäpinta-alan mukaan.

Lisätietoja jäsenmaksuista saat omasta yhdistyksestäsi.

Ajankohtaista

 1. MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta julkaistiin – ”Tuhti paketti kohti käytännön askeleita”

  MTK:n ja SLC:n luonnon monimuotoisuuden tiekartta julkaistiin – ”Tuhti paketti kohti käytännön askeleita”

  Valtakunnallinen

  Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC julkaisivat 1. helmikuuta luonnon monimuotoisuuden tiekartan. Tiekartan tutkijaraporttien, jäsenkyselyiden ja järjestöjen sisäisen työn avulla MTK ja SLC jäsenineen ottavat entistä vaikuttavampia askeleita kohti maatalous- ja metsäympäristöjen monimuotoisuuden vahvistamista.

  Lue lisää
 2. Metsänhoitoyhdistysten kautta haettiin yli puolet kemera-tuista

  Metsänhoitoyhdistysten kautta haettiin yli puolet kemera-tuista

  Valtakunnallinen

  Metsänhoitoyhdistysten kautta haettiin ahkerasti kemera-tukia tuen viimeisenä vuonna. Tukihakemusten määrä nousi 24 prosenttia. Myös vapaaehtoinen suojelu kiinnosti metsänomistajia ja tuen määrä kasvoi 56%.

 3. Metka-laki astui voimaan 1.1.2024 – Metsätalouden tukien haku avautuu maaliskuun alussa

  Metka-laki astui voimaan 1.1.2024 – Metsätalouden tukien haku avautuu maaliskuun alussa

  Valtakunnallinen

  Metsätalouden kannustejärjestelmää koskeva metka-laki tuli voimaan 1.1.2024. Metsänomistajat voivat hakea metsätalouden tukia 1.3.2024 alkaen Metsäkeskuksesta.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset