Byrokratian purkuun syytä ryhtyä myös EU:ssa

08.8.2015

Byrokratian purkuun syytä ryhtyä myös EU:ssa

Hallitus haluaa ponnekkaasti purkaa normeja ja turhaa byrokratiaa. Kesän aikana julkisuuteen onkin tihkunut positiivisia avauksia purkutalkoista esimerkiksi rakentamisen suhteen. Metsätaloudessa ja metsälakien uusimisessa hallinnon keventäminen on ollut yksi keskeinen tavoite, mutta metsätaloudenkin puolella on edelleen työsarkaa, sanoi MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen Mhy Kangasniemi-Pieksämäen Rantakalaa ja metsäasiaa –tilaisuudessa.

Myös metsätaloudessa tarvitaan hallinnollisen taakan keventämistä ja lupa- ja valitusprosessien yksinkertaistamista.

– Nykytilanteessa järjettömintä on se, että viranomaisilla on mahdollisuus valittaa toistensa antamista luvista ja näin käsittelyajat venyvät ja kustannukset elinkeinoille  juoksevat, tuskaili Hakkarainen.

Byrokratian purkutavoitteen tulee koskea kotimaan lisäksi myös ja erityisesti EU-politiikkaa. Vaikka komissio on asettanut byrokratian purkamisen myös EU:n tavoitteeksi, välillä näyttää, että ollaan menossa täsmälleen päinvastaiseen suuntaan. Viimeisimpänä hyvänä huonona esimerkkinä on EU-parlamentin heinäkuussa hyväksymä ”kiertotalousmietintö”.

- Kiertotalous on sinänsä hyvä ja kannatettava asia. Mutta parlamentin mukaan yksi keskeisistä keinoista kierotalouden edistämiseksi biomassojen, kuten puun, osalta on hierarkiakäyttö. Eli, että puuta saataisiin käyttää ainoastaan hallinnollisesti määriteltyihin arvokkaisiin tarkoituksiin, mutta ei vähäarvoiseen käyttöön. Ja tässä yhteydessä siis esimerkiksi vessapaperi on arvokas tarkoitus mutta biodiesel ei, kärjistää Hakkarainen.

- Tällainen ajattelu lainsäädäntöön vietynä aiheuttaisi automaattisesti massiivisesti ylimääräistä byrokratiaa, erityisesti metsänomistajille. Lisäksi jos materiaalit lukitaan keskusjohtoisesti vain tiettyihin käyttötarkoituksiin, hidastaa se innovaatioita ja uuden luomista. Tähän meillä ei todellakaan ole varaa!

 

Lisätietoja: metsäjohtaja Juha Hakkarainen puh. 0400 870 867