Aika ottaa kuitit esiin – 6 vinkkiä metsäveroilmoituksen tekoon

27.1.2020

Kevättalvi on metsänomistajalle se hetki, kun on otettava metsätalouden kuitit esiin ja muisteltava kulunutta vuotta. Muutamalla oheisella vinkillä veroilmoituksen teko sujuu:

Tositteet talteen. Talleta kaikki vuoden aikana kertyvät kuitit samaan paikkaan aikajärjestyksessä. Tallennustapoja on monia. Valitse itsellesi mieluisin, olipa se sitten sähköinen tallennus tai mapitus. Perinteinen tapa on säilöä tositteet mappiin. Jos sähköinen tallennus on mieluisampi vaihtoehto, ota kuiteista valokuvat tai skannaa ne talteen. Muista, että tositteita on velvollisuus säilyttää kuusi vuotta. Tallennuspaikaksi kannattaa valita ulkoinen tallennustila tai pilvipalvelu, etteivät tositteet katoa, mikäli tietokone sanoo työsopimuksen irti.

Täytä ajopäiväkirja heti. Kävitkö heinäämässä taimikkoa tai metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijan kanssa suunnittelemassa puun myyntiä? Kirjaa metsätalouden matkat heti muistiin palattuasi, kun yksityiskohdat ovat vielä kirkkaana mielessä. Merkitse ylös: päivämäärä, reitti, kilometrit, matkan tarkoitus sekä mahdolliset päivärahat.

Hyödynnä jäsenetunasi metsäveroilmoitusluentoja. Monet metsänhoitoyhdistykset järjestävät toimialueellaan jäsenille maksuttomia luentoja metsäverotuksesta tammi-helmikuussa. Näin mieleesi muistuu, miten lomakkeet täytettiin. Saat samalla päivitettyä tietosi mahdollisista metsäverotusta koskevista muutoksista. Veroluentojen ajankohdat löydät: www.mhy.fi/tapahtumat

Luota ammattilaisen apuun. Jos et ehdi perehtymään metsäverotuksen kiemuroihin tai jonkin asia mietityttää, soita meille metsänhoitoyhdistykseen. Meiltä löytyvät ammattilaiset, jotka voivat tehdä ilmoituksen puolestasi. Yhteystiedot löydät: www.mhy.fi/yhteystiedot

Muista maksaa arvonlisäverot. Kun metsävero- ja arvonlisäveroilmoitukset on jätetty verohallintoon, muista vielä maksaa mahdolliset arvonlisäverot eräpäivään mennessä.

Juo palkintokahvit. Nyt on velvollisuudet hoidettu, täytit sitten veroilmoituksen itse tai käyttäen metsänhoitoyhdistyksen ammattilaista. Aika nauttia pullakahvit!

 

Tiina Salminen,

Metsänhoitoyhdistysten pääkaupunkiseudun Palvelutoimisto