Uusi yksityistielaki

27.3.2019

Uusi 1.1.2019 voimaan tullut yksityistielaki korvasi 1963 voimaan tulleen yksityistielain. Uusi laki helpottaa tiekunnan perustamista esimerkiksi tieosakkaiden omassa kokouksessa. Tiekunta voidaan myös lakkauttaa ja tiekuntia voi yhdistää tieosakkaiden omassa kokouksessa.

Tiekuntaa perustaessa omatoimisesti kaikkien osakkaiden tulee olla yksimielisiä. Jos ei ole, tiekunnan voi perustaa vanhaan tapaan yksityistietoimituksessa. Tieoikeuksien perustamiseen vaaditaan edelleen Maanmittauslaitoksen yksityistietoimitus.

Tiekunta voi ulkoistaa koko tiekunnan toiminnot ulkopuoliselle toimitsijalle yksimielisellä päätöksellä tiekunnan kokouksessa.

Tiekunnan pitää muistaa ilmoittaa muutoksista Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin. Tiellä liikkumiseen vaikuttavista päätöksistä pitää ilmoittaa Digiroad-tietojärjestelmään. Varsinkin, jos tielle haetaan joitain tukia, tietojen pitää olla ajan tasalla.

Uuden lain myötä kuntien ja kaupunkien yksityistieasioita käsittelevät tielautakunnat lakkaavat toiminnasta. Jos tiekunnan päätökseen haluaa muutosta eikä se onnistu tiekunnan kokouksessa, muutoshakemus viedään käräjäoikeuteen, jolloin kustannus lienee suurempi kuin edellisen lain aikana tielautakuntien käsittelyssä.

Tiekunnan kokoukset voidaan kutsua koolle myös sähköisesti ja pelkkä lehtikutsu kokouskutsumenettelynä ei ole enää lainmukainen. Kokousmenettelyjen sähköistämisestä pitää sopia tiekunnan kokouksessa. Ylimääräinen tiekunnan kokous pitää kutsua koolle, jos neljännes tieosakkaista niin vaatii.

Lähde: www.metsakeskus.fi/uutiset/uusi-yksityistielaki-voimaan-mika-muuttuu