Puiden erikoismuotoja ja poikkeavia puuyksilöitä metsissä

28.6.2018

Mhy Uusimaan alueen metsissä voi törmätä erilaisiin metsäpuiden erikoismuotoihin. Jos ne huomataan meidän toimesta, ne yleensä säästetään hoito- ja hakkuutöissä. Alla on joitain kuvia ja näiden lisäksi metsistä löytyy välillä mm. luontaisesti syntyneitä visakoivuja, muhkuramäntyjä ja -kuusia, mattokuusia, surukuusia. Puiden kuvaukset on lainattu Luonnonvarakeskuksen kotisivuilta.

Todennäköisesti alla oleva on pesäkuusi, ne muistuttavat suurta linnunpesää. Kyseessä voi olla myös siilikuusi. Siilikuusi on muuten kuin pesäkuusi, mutta se on hidaskasvuisempi ja tiiviimpi. Mäntsälä, kuvaaja Eira U-S

Todennäköisesti alla oleva on myös pesäkuusi, hiukan muhkeampi kuin yllä oleva. Mäntsälä, kuvaaja Eira U-S

Kuusen tuulenpesä, joka syntyy latvasilmussa tapahtuneen mutaation seurauksena puun latvaan tai oksiin. Pornainen, kuvaaja N.N.

Kuusen tuulenpesä tai pallolatva on seurausta oksien voimakkaasta haaroittumisesta. Kasvutavaltaan tuulenpesäkuusi on käärmekuusen vastakohta. Askola, kuvaaja N.N.

Käärmekuusi, niille on ominaista, että silmuja ja oksia tai sivuoksia muodostuu vain vähän. Pornainen, kuvaaja N.N.

Kääpiökuusi, ne voivat olla kupumaisia, munan-, nauriin- tai puolipallonmuotoisia sekä joskus myös epäsäännöllisiä. Mäntsälä, kuvaaja N.N.

Haluatko oman kuvasi tälle sivulle? Lähetä se oman nimesi ja paikkakunnan kanssa niina.nupponen@mhy.fi .

Onko tiedossasi erikoisia puuyksilöitä?

Lähetä havaintosi Luonnonvarakeskuksen (ent. Metsäntutkimuslaitos) metsägeneettiseen rekisteriin sähköpostilla: leena.yrjana@luke.fi . Ilmoita viestissäsi:

-Oma nimesi
-Osoitteesi
-Puhelinnumerosi
-Sähköpostiosoitteesi
-Kuvaile yksityiskohtaisesti, minkälaisesta erikoismuodosta on kysymys. Kerro myös puun tarkka sijainti.

Voit myös lähettää tietosi kirjeessä osoitteella:

Luonnonvarakeskus
Metsägeneettinen rekisteri
Latokartanonkaari 9, 
00790 Helsinki