Metsänomistajamatka Baskimaahan 8.-14.4.2019

07.1.2019

Eteläisen Suomen metsänhoitoyhdistysten yhteinen kiertomatka Baskimaahan 8.-14.4.2019. Varaa matkasi heti, viimeistään kuitenkin 4.2.2019.

Tervetuloa Eteläisen Suomen metsänhoitoyhdistysten yhteiselle kiertomatkalle Pohjois-Espanjaan Baskimaahan, Navarraan ja Riojaan. Pääsemme tutustumaan alueen metsä- ja maatalouteen ja metsänomistajiin, Riojan maailmankuuluun viinialueeseen sekä herkulliseen espanjalaiseen keittiöön ja paikallisruokiin. Vierailu Guggenheimin museossa Bilbaossa on yksi matkan kohokohtia. Asiantuntijaoppaana toimii kokenut Espanjan kävijä, metsänhoitaja Jouko Lehtoviita.

Miksi tälle matkalle kannattaa lähteä?

Pohjois-Espanja on rehtiä maaseutua. Tunnelma on mutkaton ja vastaan tulee useammin traktori kuin turistibussi. Kokeneen metsäalan tuntevan oppaan kanssa saat tästä yhdistetystä opinto- ja virkistysmatkasta paljon hyödyllistä tietoa. Jouko Lehtoviita on peruskoulutukseltaan metsänhoitaja ja tehnyt päivätyönsä Suomen metsien hyväksi lähinnä Tapiossa, pienen pätkän työuraa myös maataloussektorilla. Hän harrastaa monipuolisesti luonnon havaintoa; perhosia, kasveja ja nykyisin etenkin sieniä ja marjoja.

Espanjaa puhuva Jouko on järjestänyt yli 10 vuoden ajan metsä-, maatalous ja muita matkoja Espanjaan. Espanjan mielenkiintoisissa ja monimuotoisissa metsissä hänen oma suosikkinsa on korkkitammi. Matkan metsätalouskohteiden lisäksi näemme matkalla jylhiä Pohjois-Espanjan maisemia ja hienoa luontoa. Euroopan kolmanneksi suurimman maatalousmaan tärkeimpiä tuotteita ovat vilja, vihannekset, hedelmät, viinit ja oliiviöljy, jonka tuottajana Espanja on maailman suurin. Iso osa maataloudesta toimii osuuskuntina. Tärkeä osa matkakokemusta on paikallinen ruoka- ja viinikulttuuri sekä tietysti muukin kulttuuri sekä historia Rooman ja arabien vallan ajoista lähtien.

Joukon opastamalla matkalla pääset myös paikkoihin, joihin ei muuten pääse. Kiertoajelun bussimatkat ovat lyhyitä ja aktiviteettien ohella jää vapaa-aikaa omien kokemusten ja elämysten hankkimiseen turvallisessa ilmapiirissä. Matkaoppaamme auttaa matkalaisten toiveiden mukaisesti. Maaseudulla näet tavallista Espanjan arkielämää ja tapaat paikallisia yrittäjiä ja ammattilaisia ja pääset nauttimaan tyypillisistä maalaisruokaa. Onnistuneesta matkasta riittää muisteltavaa ja kerrottavaa matkan jälkeenkin.

Matkaohjelman opinto-osuudet

Tutustumme Baskimaan jylhissä maisemissa kasvaviin hienoihin pyökkimetsiin ja paikallisen metsänhoitoyhdistyksen toimintaan. Riojan alue on tunnettu viineistään, mutta alueen metsätalous on myös merkittävää ja erityisesti tryffelinkasvatus osana metsätaloutta. Riojan viininviljelyllä on takanaan vuosituhanten historia. Viinitilavierailulla tutustumme viinin tuotantoon ja maistelemme viinejä. Näemme Cañon Rio de los Lobos – Susikanjonin kansallispuistossa hienoa metsäluontoa ja 1000 metrin korkeudessa kasvavia upeita mäntymetsiä. Käymme Monte Coronassa, joka on Espanjan kuuluisimpia metsäalueita. Siellä löytyy mm. radiatamäntyjä ja eukalyptuksia.

Metsäyhdistyksen matkasta voi laittaa verovähennyksiin tutustumiskäynteihin ja opiskeluun käytettyä aikaa vastaavan osan matkan hinnasta. Lisätietoja matkalla mukana olevalta metsänhoitoyhdistyksen edustajalta.

Kulttuuria ja virkistystä

Kiertomatkalla yövymme seuraavissa kaupungeissa: Pamplona, Logroño, Soria, Burgos ja Bilbao, kaksi viimeistä yötä. Pamplonassa kun ollaan, kävelemme kuuluisan härkäjuoksun katuradalla. Logroñossa nautimme Riojan alueen omia viinejä ja perinteisiä tapaksia.

Bilbaossa teemme kiertoajelun kaupungilla ja vierailemme kuuluisassa Guggenheim museossa. Guggenheim nosti entisen satamakaupungin matkailijoiden trendikohteeksi.

Varaa matkasi heti, viimeistään kuitenkin maanantaina 4.2.2019. Matkaohjelma kokonaisuudessaan, lisätietoja ja varaukset www.kontiki.fi/matkat/metsa-ja-luontomatka-espanjaan/ .