Linnunpönttöjä koululaisille opetuskäyttöön

28.3.2019

Noin 30 metsänhoitoyhdistystä ympäri maan on mukana linnunpönttökampanjassa. Metsänhoitotöissä ja hakkuissa huomioidaan linnut tekemällä esimerkiksi 3-5 metrisiä tekopökkelöitä. Jokainen voi huolehtia omalta osaltaan linnuista ripustamalla linnunpönttöjä.

Metsänhoitoyhdistykset vievät alueellaan linnunpönttöjä alakouluihin ja päiväkoteihin. Metsänhoitoyhdistys Uusimaan alueella jaetaan 30 linnunpönttöä. Linnunpöntöt auttavat opettajia havainnollistamaan ja kertomaan lapsille metsälintujen elämästä ja pesinnästä. Linnunpöntöt voidaan sijoittaa esimerkiksi lähimetsään tai koulun pihan puihin, kunhan siihen on maaomistajalta lupa.

Metsätaloudessa pyritään tekemään mahdollisimman paljon luonnon monimuotoisuuden eteen kaikkien metsässä tehtävien toimenpiteiden yhteydessä. Siitä huolimatta monien lajien uhanalaistumiskehitystä ei ole saatu pysäytettyä. Kolopesijälinnut tarvitsevat lahoja kolopuita pesäpaikoikseen. Jos kolopuita on vähän, pesäpöntöistä on apua.

Kampanjassa mukana olevat yhdistykset vievät linnunpöntöt toimialueelleen huhti-toukokuun aikana.

Niina Nupponen (kuvaaja) vei tiaisille soveltuvia linnunpönttöjä Pornaisten Mika Waltarin kouluun. Linnunpöntöt menivät esiluokkalaisten Kevätseurantaprojektiin, joka alkoi huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Kuvissa lapset tutkivat linnunpönttöä ja männyn käpyjä. Taimipoteissa on lasten kylvämiä männyn siemeniä ja tulevia taimia varten lapset olivat maalanneet värikkäitä taimien merkkaustikkuja.