Pohjois-Suomen puumarkkinakatsaus

siikalakeus

Erityisesti kuitu- ja energiapuulle kysyntää

Pohjois-Suomessa puun kysyntä on vahvistunut loppuvuotta kohden. Pohjois-Pohjanmaalla on tänä vuonna ostettu puuta lähes 2,7 miljoonaa kuutiota (2021 samaan aikaan 2,1 milj. kuutiota), Kainuussa 1,7 miljoonaa kuutiota (2021: 1,4 milj. kuutiota) ja Lapissa 1,3 miljoonaa kuutiota (2021: 0,99 miljoonaa kuutiota). Erityisesti Pohjois-Suomessa on kysyntää kuitu- ja energiapuusta.

Venäjän puun tuonnin loppuminen ja puun käyttöä lisäävät investoinnit ensi vuonna vaativat metsäyhtiöiltä varautumista tulevaan. Tämä näkyy ostojen voimistumisena nouseviin hintoihin talvea vasten. Talouden epävarmuuskaan ei ole vaikuttanut merkittävästi puumarkkinoihin. Alueellisia eroja on kuitenkin paljon, joten kannattaa hyödyntää metsänhoitoyhdistysten paikallista osaamista puukaupan suunnittelussa.

Puukaupan arvo riippuu merkittävästi siitä, miten puu katkotaan tukiksi ja kuitupuuksi. Kuitupuun hinta on edelleen vain kolmannes tukkipuun hinnasta, joten tukin katkonnalla on suuri merkitys. Pohjois-Suomen metsänhoitoyhdistykset seuraavat jatkuvasti puun katkontaa metsänomistajan etujen mukaisesti. Puukaupat kannattaakin kilpailuttaa metsänhoitoyhdistyksen avulla ja tehdä myyntipäätös vasta kilpailutuksen jälkeen.

Ensi vuoden puun tarve huomattavan korkea

Vuosi on ollut poikkeuksellinen kotimaisessa puukaupassa. Vielä keväällä puukauppa oli yli neljänneksen jäljessä edellisvuotta, vaikka puun tuonnin Venäjältä tiedettiin jo maaliskuussa kuihtuvan nopeasti. Venäjän tuonnin loppumisen takia ensi vuonna pitää löytyä kokonaisuudessaan noin kymmenen miljoonaa kuutiometriä enemmän puuta. Puun tuonti korvataan pääosin kotimaisella puulla.

Ensi vuonna aloittaa useita sekä kuitu- että tukkipuun käyttöä lisääviä laitoksia. Pohjois-Suomessa yksityiset sahat vahvistavat tuotantoaan huomattavilla lisäinvestoinneilla lähivuosina. Junnikkala Oy:n Oulun uuden sahainvestoinnin myötä puunhankinta voimistuu Oulun ympäristössä. Pohjois-Suomeen on luvassa myös Kemin biotuotetehtaan investoinnin myötä lisää kuitupuun käyttöä, kun puunhankintaan aletaan valmistautumaan. Lisäksi UPM:n puunhankinta on laajentunut uudelleen Pohjois-Suomeen. Erityisesti kuitupuun käyttöön liittyvät lisäykset ovat tervetulleita, sillä kuluva vuosi on ollut heikko puunkäytön näkökulmasta Kemin Veitsiluodon tehtaiden sulkeutumisen myötä.

Metsänhoitoyhdistyksien puukauppapalveluilla metsänomistajalle paras kokonaisarvo

Metsänomistaja saa metsänhoitoyhdistyksen puukaupan toimeksiantosopimuksella puukaupalleen parhaan kokonaisarvon vertailun. Puukaupan kilpailutuksessa katsotaan puukaupan kokonaishyötyä metsänomistajalle puun hinnan, katkonnan ja puukauppasopimuksen muiden tekijöiden näkökulmasta. Puukaupan kehittyneet vertailutyökalut antavat metsänomistajalle etulyöntiaseman puukauppapäätöksen toteuttamiseen. Metsänhoitoyhdistysten puukauppapalveluiden kehittyminen onkin jatkuvaa edunvalvonnan parantamista metsänomistajan etujen hyväksi.

Lisätietoja

Kalle Karttunen, tutkimuspäällikkö

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
p. 044 373 9377

Seppo Miettunen, kenttäpäällikkö, Pohjois-Suomi

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
p. 040 822 5321

Päivitettyjä tilastoja puumarkkinoilta ja metsäteollisuudesta, metsänhoitoyhdistysten valtakirjakauppojen hintatilastot sekä Luonnonvarakeskuksen puukaupan viikkotilastot löydät osoitteesta https://www.mtk.fi/puumarkkinat

Ajankohtaista

 1. Haemme puunkorjuu-urakoitsijaa Metsänhoitoyhdistys Siikalakeuden palvelukseen

  Haemme puunkorjuu-urakoitsijaa Metsänhoitoyhdistys Siikalakeuden palvelukseen

  Siikalakeus

  Lue lisää
 2. Lapissa yhdistyy viisi metsänhoitoyhdistystä

  Lapissa yhdistyy viisi metsänhoitoyhdistystä

  Valtakunnallinen

  Lapin viisi metsänhoitoyhdistystä lyövät hynttyyt yhteen ja jatkavat toimintaansa entistä kilpailukykyisempänä Mhy Metsä-Lappina ensi vuoden alusta.

 3. MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot - Metsien ilmastohyödyt saavutetaan aktiivisella hoidolla ja käytöllä

  MTK:n metsäpoliittiset ilmastokeinot - Metsien ilmastohyödyt saavutetaan aktiivisella hoidolla ja käytöllä

  Valtakunnallinen

  MTK peräänkuuluttaa Suomeen fiksua ja kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. On tunnistettava ilmaston kannalta keskeisin tavoite, fossiilisten raaka-aineidenkäytöstä on päästävä eroon – nopeasti.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset