Metsänomistajien edunvalvonnasta ei puuttunut käänteitä vuonna 2023 – luottavaisin mielin vuoteen 2024

siikalakeus

MTK on suomalaisten metsänomistajien edunvalvoja Suomessa ja sen rajojen ulkopuolella. Viime vuoden aikana EU-päättäjien pöydällä nähtiin useita metsänomistajia koskevia aloitteita ja säädöksiä. Suomalaisen metsänomistajan näkökulmasta vuoteen mahtui monia edunvalvonnan onnistumisia.

Kotimaisen edunvalvonnan näkökulmasta viime vuosi huipentui kevään eduskuntavaaleihin ja sitä seuranneeseen hallitukseen ja uuteen hallitusohjelmaan. Metsänomistajien näkökulmasta MTK oli tyytyväinen hallitusohjelman kirjauksiin siitä, että hallitus ei lähde rajoittamaan metsien hakkuita ja sitoutuu uuden kansallisen metsästrategian toteuttamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa aktiivista ja monipuolista metsänhoitoa sekä metsien parempaa kasvua. Lisäksi järjestössä oltiin tyytyväisiä linjaukseen, että metsien käyttö perustuu jatkossakin metsänomistajien päätöksiin.

Ohjelmassaan hallitus on korostanut myös metsien ilmastohyötyjä.

Vahvaa vaikuttamista Brysselissä

EU:n parlamentin sekä komission päätöksentekojen osalta Suomessa puhuttivat ja puhuttavat edelleen EU-maiden metsien käyttö ja hoito.

Yksi merkittävimmistä edunvalvonnan tavoitteista EU:n suuntaan alkuvuoden aikana liittyi uusiutuvan energian RED-direktiivin kestävyyskriteereihin. Pitkien neuvottelujen tuloksena vahvistettiin puun säilyminen uusiutuvana energianlähteenä.

Keskustelua herätti myös EU:ssa valmistelussa ollut ennallistamisasetus. Komissio julkaisi kesällä 2022 asetusehdotuksen, jonka tavoitteena on ennallistamalla edesauttaa luonnon elpymistä sekä ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. Monien käsittelyvaiheiden jälkeen lainsäädäntötekstistä sovittiin parlamentin, neuvoston ja komission kolmikantaneuvotteluissa marraskuussa 2023. Neuvottelutulos on alkuperäistä ehdotusta parempi, joten edunvalvonnalla pystyttiin vaikuttamaan asiaan. Monet asetuksesta aiheutuvat vaikutukset riippuvat siitä, miten uutta lainsäädäntöä Suomessa toimeenpannaan.

MTK on korostanut, että kaikki mahdollinen liikkumavara on käytettävä hyödyksi kansallisessa toimeenpanossa. Tulkinnassa on rohkeasti painotettava Suomen, suomalaisen maa- ja metsätalouden sekä maanomistajan etua.

Metsänhoitoyhdistyksien palvelut takaavat metsänomistajalle mielenrauhan

MTK:ssa ja metsänhoitoyhdistyksissä metsänomistajien palveluiden kehittäminen on ollut yksi edunvalvonnan kulmakivistä.

Aiemmasta puumarkkinatiedosta mtk.fi sivuilla kehitettiin maailman paras markkinainformaatiopalvelu metsänomistajille. Tämän avulla metsänomistajat menestyvät puumarkkinoilla entistä paremmin. Puumarkkinat kiinnostavat jäseniä ja kuukausittainen puumarkkinakatsaus on myös yksi verkkosivujen luetuimmista julkaistuista.

Onnistunut puukauppa on asia, joihin metsänhoitoyhdistyksissä panostetaan jatkuvasti. Kilpailuttamalla puukaupat metsänhoitoyhdistyksesi kautta, varmistat että arvokkaalle pääomalle löytyy sinun tarpeillesi paras ostaja.

Metsänomistajia ovat puukaupan lisäksi viime aikoina kiinnostaneet vuonna 2024 voimaanastuneen metka-tukijärjestelmän yksityiskohdat. MTK oli mukana tukijärjestelmän työryhmässä ja järjestön tavoitteena oli

erityisesti uudistuksien tekeminen metsänomistajalähtöisesti. Vain yksityismetsiin suunnatun metka-tuen myötä esimerkiksi taimikon ja nuorten metsien hoitotukea voi hakea työn valmistumisen jälkeen aikaisemman ennakkoilmoituksen sijaan.

Alueellisten MTK-liittojen lisäksi maakunnissa töitä tekevät keskusliiton metsänomistajat linjan kenttäpäälliköt. He varmistavat, että kaavoitus tai vaikkapa riistaeläinkanta on metsänomistajien edun mukaista. MTK:n rooli maakuntien metsien käytön ohjaamisessa on keskeinen kaikkialla Suomessa.

Metsänomistajien etujen ajaminen jatkuu vahvana myös vuonna 2024. MTK ja metsänhoitoyhdistykset ovat metsänomistajan apuna puun juurelta aina Brysseliin saakka

Ajankohtaista

  1. Hyödynnä jäsenyyden edut – käytä metsäammattilaista puukaupassa apuna

    Hyödynnä jäsenyyden edut – käytä metsäammattilaista puukaupassa apuna

    Siikalakeus

    Lue lisää
  2. PUUKAUPPAVUOSI NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ POHJOIS-SUOMESSA

    PUUKAUPPAVUOSI NÄYTTÄÄ HYVÄLTÄ POHJOIS-SUOMESSA

    Siikalakeus

  3. Helmikuun puumarkkinakatsaus

    Helmikuun puumarkkinakatsaus

    Siikalakeus

2024 © Metsänhoitoyhdistykset