Varhaisperkaus – sano ei taimikon kiusaamiselle

08.5.2018

Havupuunuorisoon kohdistuu valtavasti ulkopuolisia paineita. Samaan aikaan kun metsänomistaja odottaa sinun kasvavan nopeasti ja suoraan, kilpailevat toiset kasvit kanssasi ravinteista, vedestä ja valosta. Jos olet mänty, hirvet käyvät näykkimässä oksa- ja latvakasvaimiasi. Raivaussaha antaa parasta lääkettä metsiemme nuorelle sukupolvelle. 

Varhaisperkauksen kanssa ei kannata viivytellä

Taimikon varhaisperkaus on tärkeä toimenpide, jolla saadaan parannettua istutetun taimikon elinolosuhteita. Perkauksessa raivataan pois kasvua haittaava lehtipuuvesakko. Varhaisperkaus tulisi tehdä, kun perustetun taimikon pituus on 0,7–1,5 metriä, eli noin 4–7 vuoden päästä istutuksesta. Vesakko saisi olla tässä vaiheessa enintään yhtä pitkää kuin havupuun taimet. Jos perkausta lykätään, taimen kasvu taantuu lehtipuiden varjostuksessa.

Oikeaan aikaan tehty varhaisperkaus parantaa taimikon kasvua, vähentää piiskausvaurioita ja alentaa hirvituhoriskiä. Varhaishoidon jälkeen taimikon kasvettua tehdään useimmiten vielä varsinainen taimikonharvennus, mutta ajallaan tehty varhaisperkaus alentaa myöhemmän taimikonhoidon kustannuksia merkittävästi.

Oikea-aikaisella varhaisperkauksella metsänomistaja varmistaa parhaan tuoton taimikon perustamiseen sijoittamallensa rahalle. Kukapa haluaisi, että tuo summa hukkuu lehtipuuvesakon alle.

Taimikon varhaishoitoon on mahdollista saada Kemera-tukea 160 euroa hehtaaria kohti, kunhan lain asettamat ehdot muun muassa taimien pituudelle ja poistuman määrälle täyttyvät.

Parhaiten taimikonhoitotarpeen voi määrittää käymällä taimikossa oman metsäasiantuntijan kanssa.

Ota yhteyttä metsäasiantuntijaasi ja kysy lisää. Yhteystietomme löydät täältä »

KATSO TARJOUKSEMME! Varhaisperkaus alkaen 295 €/ha (+alv). Tarjous on voimassa juhannukseen saakka. Lue lisää »