Vapaaehtoinen suojelu ja luonnonhoito kiinnostavat metsänomistajia

savotta

Pohjoissavolaisille metsänomistajille maksettiin viime vuonna runsaat 653 000 euroa ympäristötukea korvauksena metsien määräaikaisesta suojelusta. Mhy Savotan valmistelun kautta hyväksyttiin yhteensä 23 ympäristötukikohdetta, joista metsänomistajat saivat runsaat 168 000 euroa.

Yleisimpiä suojeltuja kohteita olivat pienvesien eli lähteiden, purojen ja norojen välittömät lähiympäristöt, rehevät ja puustoiset metsät eli lehdot ja ravinteikkaat korvet sekä monimuotoisuudelle merkittävät, iäkästä puustoa ja runsaasti lahopuustoa sisältävät kangasmetsät. Ympäristötuelle oli kysyntää määrärahoja enemmän, joten osa metsänomistajien hakemuksista siirtyi maksettavaksi tammi-helmikuussa 2023. 

Metsäkeskus myöntää ympäristötukea metsänomistajille korvauksena metsän määräaikaisesta suojelusta. Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi. Luonnonhoidon tukea myönnetään esimerkiksi monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin, elinympäristöjen hoitoon ja kunnostukseen sekä vesiensuojeluun.

Metsänhoitoyhdistys Savotta on tarjonnut metsänomistajille vuoden 2022 alusta lähtien luonnonhoidon ja metsien suojelun neuvontaa ja suunnittelua. Tuolloin myös perustettiin päätoiminen luonnonhoidon erityisasiantuntijan toimi, jossa aloitti Saara Koskinen.

- Asiakaskuntamme on ottanut asiantuntijantyön hyvin vastaan. Metsänomistajat pitävät tärkeänä turvata vapaaehtoisesti arvokkaita luontokohteitaan ja lisäksi ympäristötuki on yksi tulonlähde kohteilla, joissa luontoarvot rajoittavat metsänkäsittelytoimenpiteitä, kertoo Saara Koskinen.    

Ympäristötukea ja luonnonhoidon rahoitusta on kuluvana vuonna lisätty. Tänä vuonna määrärahoja on käytössä koko maassa yhteensä 15,8 miljoonaa euroa, joka on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoden rahoitukseen. Lisäksi Helmi-ohjelman toteutukseen on myönnetty 1,7 miljoonaa euroa. 

Mhy Savotta jatkaa ympäristötukien valmistelua sekä muita vapaaehtoiseen suojeluun ja luonnonhoitoon liittyviä asiantuntijapalveluita kuluvanakin vuonna. Jos haluat lisätietoa, ota yhteyttä Saara Koskinen, p. 0400 378819.

Ajankohtaista

 1. Metsänomistajat-jäsenlehti on ilmestynyt

  Metsänomistajat-jäsenlehti on ilmestynyt

  Savotta

  Jäsenlehdessä asiaa muun muassa paikallisesta puumarkkinatilanteesta, korjuuvalvonnasta ja energiapuunkorjuusta. Lue myös nuorten metsänomistajien mietteitä.

  Lue lisää
 2. tuulivoimaloita

  Mietityttääkö tuulivoimasopimus? Kysy asiantuntijalta.

  Savotta

  Maanomistajan kannattaa selvittää tuulivoimasopimuksen sisältö tarkkaan. Metsänhoitoyhdistys Savotta neuvoo maanomistajia tuulivoima-asioissa.

 3. Harjoittelupaikka avoinna Mhy Savotassa

  Harjoittelupaikka avoinna Mhy Savotassa

  Savotta

  Haemme toimihenkilöharjoittelijaa Koillis-Savoon. Tarjoamme vastuullisen työharjoittelun metsänviljelyn ja metsänhoidon työnjohtotehtävissä. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja hae paikkaa pikaisesti.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset