Vapaaehtoinen suojelu ja luonnonhoito kiinnostavat metsänomistajia

savotta

Pohjoissavolaisille metsänomistajille maksettiin viime vuonna runsaat 653 000 euroa ympäristötukea korvauksena metsien määräaikaisesta suojelusta. Mhy Savotan valmistelun kautta hyväksyttiin yhteensä 23 ympäristötukikohdetta, joista metsänomistajat saivat runsaat 168 000 euroa.

Yleisimpiä suojeltuja kohteita olivat pienvesien eli lähteiden, purojen ja norojen välittömät lähiympäristöt, rehevät ja puustoiset metsät eli lehdot ja ravinteikkaat korvet sekä monimuotoisuudelle merkittävät, iäkästä puustoa ja runsaasti lahopuustoa sisältävät kangasmetsät. Ympäristötuelle oli kysyntää määrärahoja enemmän, joten osa metsänomistajien hakemuksista siirtyi maksettavaksi tammi-helmikuussa 2023. 

Metsäkeskus myöntää ympäristötukea metsänomistajille korvauksena metsän määräaikaisesta suojelusta. Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi. Luonnonhoidon tukea myönnetään esimerkiksi monimuotoisuutta edistäviin kulotuksiin, elinympäristöjen hoitoon ja kunnostukseen sekä vesiensuojeluun.

Metsänhoitoyhdistys Savotta on tarjonnut metsänomistajille vuoden 2022 alusta lähtien luonnonhoidon ja metsien suojelun neuvontaa ja suunnittelua. Tuolloin myös perustettiin päätoiminen luonnonhoidon erityisasiantuntijan toimi, jossa aloitti Saara Koskinen.

- Asiakaskuntamme on ottanut asiantuntijantyön hyvin vastaan. Metsänomistajat pitävät tärkeänä turvata vapaaehtoisesti arvokkaita luontokohteitaan ja lisäksi ympäristötuki on yksi tulonlähde kohteilla, joissa luontoarvot rajoittavat metsänkäsittelytoimenpiteitä, kertoo Saara Koskinen.    

Ympäristötukea ja luonnonhoidon rahoitusta on kuluvana vuonna lisätty. Tänä vuonna määrärahoja on käytössä koko maassa yhteensä 15,8 miljoonaa euroa, joka on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoden rahoitukseen. Lisäksi Helmi-ohjelman toteutukseen on myönnetty 1,7 miljoonaa euroa. 

Mhy Savotta jatkaa ympäristötukien valmistelua sekä muita vapaaehtoiseen suojeluun ja luonnonhoitoon liittyviä asiantuntijapalveluita kuluvanakin vuonna. Jos haluat lisätietoa, ota yhteyttä Saara Koskinen, p. 0400 378819.

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

    Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

    Savotta

    Valtuuston kevätkokous pidettiin Lapinlahdella 15.3.2024.

    Lue lisää
  2. Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

    Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

    Savotta

    Pohjoisen Savon metsänhoitoyhdistysten yhteinen metsäopintomatka suuntautuu Irlantiin 16.-20.09.2024. Matkaohjelmassa on upeita maisemia, vuoria, laaksoja, kallioita, Atlantin tyrskyjä, idyllisiä kyliä ja pubeja.

  3. Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

    Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

    Savotta

    Kilpailuta oma puukauppasi ja hyödynnä Savotan Parempi Puukauppa -jäsenpalvelun edut. Saat alennusta puukaupan hoitamisesta ja säästöä taimista sekä metsäpalveluista. Samalla varmistat, että metsäsi hoidetaan oikeaan aikaan, ammattitaidolla ja luonnon monimuotoisuus huomioiden.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset