Uuden yhteismetsän valmistelussa jo 1000 hehtaaria metsää

11.9.2018

Metsänhoitoyhdistys Savotan toimialueelle perustettavan yhteismetsän valmistelussa on mukana jo noin 1000 hehtaarin metsäala. Tässä vaiheessa yhteismetsä painottuu Ylä-Savon alueelle. Yhteismetsään pääsee edelleen mukaan niin perustamisvaiheeseen kuin myöhemminkin. Parhaillaan metsäsuunnittelijat tekevät tila-arvioita.  Arviot valmistuvat lokakuun loppuun mennessä.

Eri puolilla Mhy Savotan toimialuetta on alkuvuoden aikana pidetty useita perusinfo- ja syventäviä jatkotilaisuuksia. Tilaisuuksissa on käsitelty yhteismetsää vaihtoehtoisena metsänomistusmuotona ja tarkemmin yhteismetsän ohjesääntöä, perustamissopimusta sekä arvioiden tekoa. Perusinfotilaisuuksiin osallistui lähes sata metsänomistajaa ja syventäviin jatkotilaisuuksiin 20 henkilöä.

Metsäsuunnittelijat ovat parhaillaan tekemässä tila-arvioita niille tiloille, jotka ovat alustavasti lähdössä mukaan uuteen yhteismetsään. Tilan arviointi on koko liittymisprosessin tärkein vaihe. Arviot pitää tehdä huolella, samoin periaattein ja hinnoin kaikilla tiloilla. Silloin jokainen saa tilan oikean arvon verran osuuksia yhteismetsään. Osuuksien mukaan määräytyy osuus yhteismetsän tuotosta jatkossa. Kun tila-arviot valmistuvat, on metsänomistajilla hyvät tiedot päättää lopullisesti omalta osaltaan yhteismetsään mukaan lähtemisestä. Yhteismetsän perustamissopimuksen ja perustamistoimituksen haku ajoittuvat marraskuun puoliväliin.

Lisätietoja uudesta yhteismetsästä saat

 

Lue lisää yhteismetsästä

Yhteismetsä -vaivaton ja tuottava sijoituskohde, Kari Tuppurainen, Metsänomistajat Savotta 1/2018 »

Yhteismetsien suosio on kasvussa, Jouni Partanen, Metsänomistajat Savotta 2/2018 »