Tarkkaile kuusikoitasi, kirjanpainajat ovat liikkeellä!

savotta

Nyt on aika käydä tarkkailemassa erityisesti varttuneiden kuusikoiden kuntoa ja terveydentilaa!

 • Aikuiset kirjanpainajat lähtevät parveilemaan keväällä, kun päivälämpötilat lähentelevät pariakymmentä astetta. Ne iskeytyvät yleensä heikentyneisiin kuusiin esimerkiksi hakkuualueiden laidoilla, tuoreisiin tuulenkaatoihin ja pinoissa olevaan kuusipuutavaraan. Runsaasti parveillessaan ne voivat iskeytyä myös elinvoimaisiin kuusiin.
 • Kirjanpainajan jälkiä voi nähdä touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin kuusten tyviosiin ilmestyy pieniä reikiä ja kaakaonruskeaa hienoa purua. Puun sisällä on tuolloin kehittymässä uusi kirjanpainajasukupolvi.
Kirjanpainajan iskeymän paljastaa ruskea puru rungolla. Kuva: Kirsti Koukkari
 • Vaurioituneet kuuset kannattaa poistaa metsästä (ja kuorellinen kuusipuutavara tievarren varastosta), mikäli suinkin mahdollista, ennen uuden kirjanpainajasukupolven aikuistumista kesäkuun loppupuolella. Mikäli puita ei ole kannattavaa tai niitä on teknisesti hankalaa toimittaa pois metsästä, voi vaurioituneet rungot kaulata tai kuoria, jolloin toukkien kehittyminen estyy.
 • Uusi jälkeläissukupolvi asettuu talvehtimaan karikkeeseen tai iskeytyy lähellä oleviin terveisiin puihin vielä saman vuoden aikana. Pitkän, lämpimän kesän aikana voi syntyä parikin uutta sukupolvea.
 • Jo aiemmin kuolleet ja kuivuneet puut eivät ole enää leviämisriski eläville puille ja ne kannattaakin jättää metsään lisäämään monimuotoisuutta. Vanhat, lahoamisensa aloittaneet puut voivat päinvastoin tarjota elinympäristön kaarnakuoriaisten vihollislajeille.
Aikuiset kirjanpainajat kaivavat kuoren alle emokäytäviä, joihin ne munivat munansa. Kuva: Kirsti Koukkari

LUE LISÄÄ:

Ajankohtaista

 1. Haemme metsäasiantuntijaa vuorotteluvapaan sijaisuuteen

  Haemme metsäasiantuntijaa vuorotteluvapaan sijaisuuteen

  Savotta

  Mhy Savotassa on tarjolla määräaikainen vuorotteluvapaan sijaisuus. Sijaisuus alkaa lokakuussa ja toimipaikka on Iisalmessa. Jos kiinnostuit, lue lisää ja hae 11.8. mennessä.

  Lue lisää
 2. Mitä uutta metka - metsätalouden kannustejärjestelmä tuo mukanaan?

  Mitä uutta metka - metsätalouden kannustejärjestelmä tuo mukanaan?

  Savotta

  Yksi muutos kohdistuu ensiharvennusikäisiin metsiin. Uudessa metkassa yli 12-metrisiin jääviin puustoihin ei enää saisi tukea. Varmista tuen saanti nykyisen Kemeran aikana. Kemera-tukihaku päättyy 1.10.2023

 3. Metsänomistajat, Green Carbon ja Mhy Savotta puhaltavat yhteen hiileen

  Metsänomistajat, Green Carbon ja Mhy Savotta puhaltavat yhteen hiileen

  Savotta

  Uusi Hiilipalvelu koostuu Green Carbonin HiiliPlus+ -sopimuksesta ja Mhy Savotan toteuttamasta lannoituksesta. Samalla kun vahvistat metsäsi hiilinieluja, saat korvauksen tuottamastasi hiilensidonnasta.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset