Tarkkaile kuusikoitasi, kirjanpainajat ovat liikkeellä!

savotta

Nyt on aika käydä tarkkailemassa erityisesti varttuneiden kuusikoiden kuntoa ja terveydentilaa!

  • Aikuiset kirjanpainajat lähtevät parveilemaan keväällä, kun päivälämpötilat lähentelevät pariakymmentä astetta. Ne iskeytyvät yleensä heikentyneisiin kuusiin esimerkiksi hakkuualueiden laidoilla, tuoreisiin tuulenkaatoihin ja pinoissa olevaan kuusipuutavaraan. Runsaasti parveillessaan ne voivat iskeytyä myös elinvoimaisiin kuusiin.
  • Kirjanpainajan jälkiä voi nähdä touko-kesäkuun vaihteessa, jolloin kuusten tyviosiin ilmestyy pieniä reikiä ja kaakaonruskeaa hienoa purua. Puun sisällä on tuolloin kehittymässä uusi kirjanpainajasukupolvi.
Kirjanpainajan iskeymän paljastaa ruskea puru rungolla. Kuva: Kirsti Koukkari
  • Vaurioituneet kuuset kannattaa poistaa metsästä (ja kuorellinen kuusipuutavara tievarren varastosta), mikäli suinkin mahdollista, ennen uuden kirjanpainajasukupolven aikuistumista kesäkuun loppupuolella. Mikäli puita ei ole kannattavaa tai niitä on teknisesti hankalaa toimittaa pois metsästä, voi vaurioituneet rungot kaulata tai kuoria, jolloin toukkien kehittyminen estyy.
  • Uusi jälkeläissukupolvi asettuu talvehtimaan karikkeeseen tai iskeytyy lähellä oleviin terveisiin puihin vielä saman vuoden aikana. Pitkän, lämpimän kesän aikana voi syntyä parikin uutta sukupolvea.
  • Jo aiemmin kuolleet ja kuivuneet puut eivät ole enää leviämisriski eläville puille ja ne kannattaakin jättää metsään lisäämään monimuotoisuutta. Vanhat, lahoamisensa aloittaneet puut voivat päinvastoin tarjota elinympäristön kaarnakuoriaisten vihollislajeille.
Aikuiset kirjanpainajat kaivavat kuoren alle emokäytäviä, joihin ne munivat munansa. Kuva: Kirsti Koukkari

LUE LISÄÄ:

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

    Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

    Savotta

    Valtuuston kevätkokous pidettiin Lapinlahdella 15.3.2024.

    Lue lisää
  2. Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

    Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

    Savotta

    Pohjoisen Savon metsänhoitoyhdistysten yhteinen metsäopintomatka suuntautuu Irlantiin 16.-20.09.2024. Matkaohjelmassa on upeita maisemia, vuoria, laaksoja, kallioita, Atlantin tyrskyjä, idyllisiä kyliä ja pubeja.

  3. Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

    Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

    Savotta

    Kilpailuta oma puukauppasi ja hyödynnä Savotan Parempi Puukauppa -jäsenpalvelun edut. Saat alennusta puukaupan hoitamisesta ja säästöä taimista sekä metsäpalveluista. Samalla varmistat, että metsäsi hoidetaan oikeaan aikaan, ammattitaidolla ja luonnon monimuotoisuus huomioiden.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset