Taimitoimitukset alkoivat - Huolehdi taimien kunnosta

22.5.2017

Kaikki metsänviljelyssä käytettävät taimet ovat nykyisin paakkutaimia. Ne toimitetaan muovisissa ritiläpohjaisissa avolaatikoissa, pahvilaatikoissa tai muovisäkeissä. Seuraavassa muutamia taimelle elintärkeitä vinkkejä ennen istutusta.

  1. Säilytä taimia puolivarjoisassa, mahdollisimman viileässä paikassa. Varmista, että taimien juuripaakut säilyvät kosteina, kastele tarvittaessa. Säilytä ritilälaatikot tasaisella alustalla, jossa tuuli ei pääse kuivattamaan juuripaakkuja. Avaa pahvilaatikoiden tuuletusreiät, laatikot voivat lyhytaikaisesti olla pinottuina päällekkäin. Mikäli istutus viivästyy paria viikkoa pidempään, avaa laatikoiden kannet.  
  2. Pakkastaimet toimitetaan loppuasiakkaille juuripaakut jäisinä. Anna pakkastaimien sulaa varjoisassa paikassa. Älä avaa laatikoita ennen kuin taimet ovat sulaneet. Juuripaakkujen on ehdottomasti oltava täysin sulat istutettaessa. Sulatusta voit nopeuttaa asettelemalla laatikot erilleen toisistaan.
  3. Säilytyksen aikana huolehdi, että juuripaakut ovat riittävän kosteita. Vältä ylikastelua, jotta juuripaakut eivät hajoa. Istutettavan taimen juuripaakusta pitää tirahtaa vettä, kun sitä kevyesti puristetaan.

Kuusen taimet on yleensä käsitelty torjunta-aineella tukkimiehentäitä vastaan. Kemikaali voi aiheuttaa iho-oireita ja myös ärsyttää hengityselimiä. Käytä kemikaalinkestäviä suojakäsineitä taimia käsitellessäsi. Älä varastoi taimia veden äärellä, sillä kemikaali on myrkyllistä vesieliöille. 

Napakat istutusohjeet

  1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Säädä istutusvakan valjaat itsellesi sopiviksi, niin että vakka lepää mukavasti lonkan päällä. Valitse oikean kokoinen pottiputki, ja säädä putken jalkapainike. Painikkeen säädöllä vaikutetaan siihen, kuinka syvälle taimipaakku istutetaan. Oikea istutussyvyys on noin 3 - 5 cm. 
  2. Poimi taimet kasvatuslaatikosta yksitellen taimivakkaan. Käsittele taimia niin, että versot säilyvät vaurioitumatta ja paakut eivät kuivu auringonpaisteessa ja tuulessa.
  3. Istuta muokkauksella paljastuneeseen kivennäismaahan, mahdollisimman korkeaan paikkaan. Mättäisiin istuttaessa taimi kuuluu istuttaa suoraan mättään päälle.
  4. Istuta taimet noin 1 - 3 metrin välein, hyvät istutuspaikat ratkaisevat taimivälin. Kuusella suositeltu taimitiheys on 1800 - 2000 kpl/ha, koivulla 1600 kpl/ha ja männyllä 2000 kpl/ha.
  5. Aseta pottiputki pystysuorassa kärki keskelle mätästä tai laikkua, paina putki maahan jalkapainikkeella tai käsikahvoista kairaamalla. Älä iske putkea maahan, sillä todennäköisesti juuri sillä kohdalla on kivi! Pudota taimi putkeen, avaa putken leuat jalkapolkimesta, nosta putki ilmaan ja vapauta leuat käsikahvalla.
  6. Siirrä juuripaakun päälle 2 - 5 cm maata jalalla, ja paina taimi pystysuoraan asentoon tiivistämällä maata päkiällä kevyesti paakun päällä​