Savotan metsäsuunnittelijat käynnistelevät maastokautta

10.5.2017

Onko sinulla ajantasainen käsikirja metsääsi? Metsäsuunnitelma on metsänomistajan 10-vuotiskauden toimintasuunnitelma, joka sisältää tiedot puustosta, tulevat metsänhoitotarpeet sekä puunmyyntimahdollisuudet. Vielä ehdit saada metsäsuunnitelman maastotyöt omaan metsääsi alkavalle kesälle. Ota pikaisesti yhteyttä metsäasiantuntijaasi ja kysy lisää.

Metsänhoitoyhdistys Savotassa metsäsuunnittelua tekevät Samuli Hyvönen (Lapinlahti ja Varpaisjärvi), Anna Nousiainen (Pielavesi), Antti Komulainen (Ylä-Savo), Antti Mehtätalo (Kiuruvesi ja Vieremä) ja Henri Väänänen (Koillis-Savo).

Talvikautena metsäsuunnittelun erityisasiantuntijat valmistelevat kohteita muun muassa aiempien metsäsuunnitelmien, tilalla tehtyjen toimenpiteiden sekä laserkeilausaineiston pohjalta. Lumien sulettua suunnittelijat lähtevät maastoon, jossa metsäsuunnitelma räätälöidään metsän ajankohtaiseen tilaan ja metsänomistajan tavoitteisiin sopivaksi.     

Metsänhoitoyhdistyksen metsäsuunnitelma sisältää aina mittauksia ja arviointia metsässä. Suunnittelija käy jokaisella kuviolla mittaamassa puiden pituuden, läpimitan ja pohjapinta-alan. Taimikoissa hän laskee taimien lukumäärä hehtaarille. Hän tarkistaa pitävätkö kuviorajat paikkaansa, kartoittaa laki- ja muut luontokohteet sekä havainnoi puuston terveydentilan. Samalla hän arvioi tulevat hakkuut ja metsänhoitotarpeet. Lähtökohtana metsäsuunnitelmassa annetuille toimenpide-ehdotuksille on metsänomistajan tavoitteet oman metsänsä suhteen. Työ maastossa etenee noin 30 - 35 hehtaarin päivävauhtia.     

”Tämän hetkinen tilauskanta suunnitelmissa on noin 8700 hehtaaria. Vielä mahtuu uusia tilauksia tämän kesän tekoon”, kertoo tiiminvetäjä Henri Väänänen.

Saat metsäsuunnitelman aina paperiversiona valmiissa kansiossa, mutta lisäksi kannattaa ehdottomasti hankkia Metsäselain – mobiilimetsäsuunnitelma. Silloin voit selailla kuviotietoja, karttoja ja muita metsäsi tietoja suoraan älypuhelimella. Uuden tai päivitettävän metsäsuunnitelman kanssa Mhy Savotta tarjoaa jäsenetuna metsäselaimen maksutta.

Lue lisää Metsäselaimesta »

Saat lisätietoja metsäsuunnittelusta omalta metsäasiantuntijaltasi. Yhteystietomme löydät täältä»