Raivaussahakursseilta saatiin mukaan hyvät opit

14.6.2018

Metsänhoitoyhdistys Savotta järjesti raivaussahakurssit Pielavedellä ja Kaavilla. Kursseille osallistui yhteensä 24 innokasta oppijaa. Päivän aikana osallistujat saivat kattavan tietopaketin taimikonhoidosta, niin teoriassa kuin käytännössä.

Savotan yhteistyökumppanina olleen Husqvarnan edustaja Jukka Parviainen toi paikalle raivaussahoja kokeiltavaksi ja opasti sahojen huoltoon sekä turvalliseen ja oikeaoppiseen käyttöön. 

Pielavedellä metsäasiantuntija Saara Koskinen kertoi päivän alkajaisiksi taimikonhoidon teoriaa - Miksi, miten ja milloin taimikkoa tulee hoitaa.

"Me naiset ymmärrämme, miksi kukkapenkistä täytyy kitkeä juolavehnät, voikukat ja vesiheinä pois sekä miksi porkkanarivi täytyy harventaa. Samat lainalaisuudet pätevät myös taimikonhoidossa." 

"Varhaisperkaus on lähes säännönmukaisesti tarpeen jo 4–6-vuotiaissa havupuutaimikoissa. Tällöin taimikoista perataan pois tuotantopuiden kasvua häiritsevä vähäarvoinen lehtipuusto. Varhaisperattu taimikko kasvaa 20–35 % hoitamatonta taimikkoa nopeammin. Myöhempi taimikonhoito on ajankohtainen 5–10 vuotta varhaisperkauksen jälkeen 3–7-metrisissä taimikoissa”, Saara jatkoi.  

Maastokohteilla Jukka Parviaisen kanssa opastajina olivat Pielavedellä metsänhoitoesimies Ville Paananen ja metsuri Esa Lappi. Kaavilla raivaussahan käyttöön opastivat Parviaisen kanssa Savotan metsänhoitoesimies Henri Ruotsalainen ja harjoittelija Akseli Zitting.