Puunkorjuunäytös veti paikalle parisataa katsojaa

22.3.2019

Metsänhoitoyhdistys Savotan Metsänomistajan maalislauantaina 16.3. järjestämää puunkorjuunäytöstä saapui seuraamaan parisataa metsänomistajaa. Näytös pidettiin Juankosken Vehkalahdella. Paikalla oli ensiharvennukselle ja harvennuskohteille erikoistunutta konekalustoa. Kuitupuun hinnan nousu ja sopiva korjuukalusto herätti monella metsänomistajalla kiinnostusta laittaa metsät tuottavaan kasvukuntoon.

Näytöksessä päästiin seuraamaan kahden erikokoisen korjuuketjun toimintaa. Työnäytöksen esiintyjät ovat Metsänhoitoyhdistys Savotan korjuupalvelun luottourakoitsijoita. Tien varressa peltokoivikon ensiharvennuksessa työskenteli Samppa Hallikainen metsävarustellulla Valtra traktorillaan, jossa on Nisula Forestin hakkuupää ja kuormain. Pellon takana pehmeän maan harvennuskohteella John Deere harvesterilla puita kaatoi Raimo Föhr. Ajokoneena hakkuulla oli pienikokoinen Sampo Rosenlew, jota ajoi Marko Räsänen

”Näytöksen teemaksi valitsimme tänä vuonna nuoret metsät. Kuitupuulla on hyvä kysyntä ja nuoren metsän kunnostuksiin on tarjolla hyvin Kemera-tukea. Lisäksi korjuupalvelumme urakoitsijat ovat erikoistuneet harvennuksiin ja nuoren metsän hoitokohteisiin. Sopivaa kalustoa ja ammattitaitoista työvoimaa on paikkakunnalla tarjolla. Nyt on hyvä aika laittaa nuoret metsät kuntoon”, kehottaa metsäasiantuntija Timo Huovinen.  

Hakkuukohteilla keskustelun ykkösaiheiksi nousivat hyvän korjuujäljen merkitys ja metsänomistajalle kertyvä puukauppatulo. ”Korjuupalvelukohteiden hakkuussa aines- ja energiapuu myydään parhaiten maksavalle ostajalle. Kyseisiltä kohteilta kertyvä hakkuutulo on useamman euron korkeampi kuutiolle kuin mitä pystykaupalla saadut tarjoukset. Lyhyet tukin mitat sekä parrut tuovat lisäarvoa leimikolle, kun työskennellään pieniläpimittaisissa metsiköissä", kertoo korjuupalvelua pyörittävä Aki Kärkkäinen.

Savotan puunkorjuupalvelussa metsänhoitoyhdistys huolehtii puunkorjuusta ja välittää eri puutavaralajit oikeille ostajille. Metsässä hakkuita tekevät paikalliset luottourakoitsijat. Mhy Savotan Kaavin toimiston metsäasiantuntijat iloitsevat, että korjuupalvelun urakoitsijat ovat erittäin motivoituneita ja jälki metsässä on ensiluokkaista.

”Metsänhoitoyhdistys pystyy suunnittelemaan työmaat siten, että myös pienemmätkin kohteetkin tulevat hoidettua. Hyvä työmaiden ketjutus ja pienempi kalusto, joka ei välttämättä vaadi kallista lavettisiirtoa, ovat ratkaisu tähän”, Huovinen toteaa.

Kilpailun voittaja

Tapahtumassa järjestettiin kilpailu, jossa tehtävänä oli arvioida kahden rungon yhteenlaskettu tilavuus. Lähimmäksi virallista mittausta (252 litraa) pääsi Sulo Koponen Kaavilta 245 litran vastauksellaan. Kilpailun voittona oli uusi heinänperkauksen työkalu Heinuri. Onnittelut voittajalle!

 

Haluatko tietää lisää Metsänhoitoyhdistys Savotan puunkorjuupalvelusta? 

Lue lisää Mhy Savotan puunkorjuupalvelusta »

Yhteystietomme löydät täältä »