Onko sinulla ajantasainen tieto metsästäsi?

06.3.2018

Metsäsuunnitelma on metsänomistajan 10-vuotiskauden toimintasuunnitelma, joka sisältää tiedot puustosta, tulevat metsänhoitotarpeet sekä puunmyyntimahdollisuudet. Se kertoo, paljonko metsästäsi voi saada tuloja tulevina vuosina ja paljonko metsänhoitoon pitää panostaa, jotta metsäsi tuottaa hyvin. Metsänhoitoyhdistyksesi tekemä metsäsuunnitelma sisältää aina maastokäynnin jokaisella kuviolla.

Metsänhoitoyhdistys Savotassa metsäsuunnittelua tekevät Samuli Hyvönen (Lapinlahti ja Varpaisjärvi), Juha Karppinen (Kiuruvesi), Antti Komulainen (Iisalmi ja Vieremä), Antti Mehtätalo (Vieremä ja Sonkajärvi), Anna Nousiainen (Pielavesi) ja Henri Väänänen (Nilsiä, Juankoski ja Kaavi). Lisäksi kesän ajaksi metsäsuunnitteluun palkataan lisätyövoimaa.   

Talvikautena metsäsuunnittelun erityisasiantuntijat valmistelevat kohteita muun muassa aiempien metsäsuunnitelmien, tilalla tehtyjen toimenpiteiden sekä laserkeilausaineiston pohjalta. Lumien sulettua suunnittelijat lähtevät maastoon, jossa metsäsuunnitelma räätälöidään metsän ajankohtaiseen tilaan ja metsänomistajan tavoitteisiin sopivaksi.     

Metsänhoitoyhdistyksen metsäsuunnitelma sisältää aina mittauksia ja arviointia metsässä. Suunnittelija käy jokaisella kuviolla mittaamassa puiden pituuden, läpimitan ja pohjapinta-alan. Taimikoissa hän laskee taimien lukumäärä hehtaarille. Hän tarkistaa pitävätkö kuviorajat paikkaansa, kartoittaa laki- ja muut luontokohteet sekä havainnoi puuston terveydentilan. Samalla hän arvioi tulevat hakkuut ja metsänhoitotarpeet. Lähtökohtana metsäsuunnitelmassa annetuille toimenpide-ehdotuksille on metsänomistajan tavoitteet oman metsänsä suhteen. Työ maastossa etenee noin 30 - 35 hehtaarin päivävauhtia.     

”Tämän hetkinen tilauskanta suunnitelmissa on noin 7000 hehtaaria. Vielä mahtuu uusia tilauksia ensi kesän tekoon”, kertoo tiiminvetäjä Henri Väänänen.

Metsäselain jäsenetuna

Saat metsäsuunnitelman aina paperiversiona valmiissa kansiossa, mutta lisäksi kannattaa ehdottomasti hankkia Metsäselain – mobiilimetsäsuunnitelma. Metsäselaimella voit selata metsäsuunnitelmasi tietoja älypuhelimellasi kotisohvalla tai kuusikon reunalla. Voit katsella muun muassa teemakarttoja hakkuista ja hoitotöistä, kuviotietoja, hakkuutuloarvioita, ilmakuvia ja tilanrajoja. Saat myös käyttöösi koko Suomen kattavat maastokartat, jotka ovat hyödyksi myös vapaa-ajan harrastuksissa. Metsäselain näyttää myös sijaintisi kartalla.  

Uuden tai päivitettävän metsäsuunnitelman kanssa Mhy Savotta tarjoaa jäsenetuna metsäselaimen maksutta koko suunnitelman voimassaoloajalle.

Voit ladata Metsäselain-sovelluksen laitteesi sovelluskaupasta hakusanalla ”metsäselain”. Pääset heti tutustumaan Metsäselaimeen demometsäsuun­nitelman avulla. Oman tilasi tiedot saat käyttöösi, kunhan otat yhteyttä metsäasiantuntijaasi, joka lähettää sinulle aktivointikoodin ja kertoo lisäohjeita.

Metsäselain toimii myös web-versiona www.metsaselain.fi. Aktivoi oma metsäsuunnitelmasi tai tutustu Metsäselaimeen demometsäsuunnitelman avulla. 

Lue lisää Metsäselaimesta»

Haluatko metsäsuunnitelman maastotyöt omaan metsääsi alkavalle kesälle. Ota pikaisesti yhteyttä metsäasiantuntijaasi tai metsäsuunnittelijaan ja kysy lisää. Yhteystietomme löydät täältä >>