Napakat istutusohjeet

03.5.2018

Puuntaimien istuttamisen voi aloittaa keväällä, kun maa on sulanut ja lämmennyt vähintään +8 asteeseen. Oikein ja huolellisesti tehty työ on onnistumisen edellytys.

  1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Säädä istutusvakan valjaat itsellesi sopiviksi, niin että vakka lepää mukavasti lonkan päällä. Valitse oikean kokoinen pottiputki, ja säädä putken jalkapainike. Painikkeen säädöllä vaikutetaan siihen, kuinka syvälle taimipaakku istutetaan. Oikea istutussyvyys on noin 3–5 cm. 
  2. Poimi taimet kasvatuslaatikosta yksitellen taimivakkaan. Käsittele taimia niin, että versot säilyvät vaurioitumatta ja paakut eivät kuivu auringonpaisteessa ja tuulessa.
  3. Istuta muokkauksella paljastuneeseen kivennäismaahan, mahdollisimman korkeaan paikkaan. Mättäisiin istuttaessa taimi kuuluu istuttaa suoraan mättään päälle.
  4. Istuta taimet noin 1–3 metrin välein, hyvät istutuspaikat ratkaisevat taimivälin. Kuusella suositeltu taimitiheys on 1800–2000 kpl/ha, koivulla 1600 kpl/ha ja männyllä 2000 kpl/ha.
  5. Aseta pottiputki pystysuorassa kärki keskelle mätästä tai laikkua, paina putki maahan jalkapainikkeella tai käsikahvoista kairaamalla. Älä iske putkea maahan! Pudota taimi putkeen, avaa putken leuat jalkapolkimesta, nosta putki ilmaan ja vapauta leuat käsikahvalla.
  6. Siirrä juuripaakun päälle 2–5 cm maata jalalla, ja paina taimi pystysuoraan asentoon tiivistämällä maata päkiällä kevyesti paakun päällä. Tarkista, että tiivistyksenkin jälkeen juuripaakun päällä on riittävästi eli 3–5 cm maata.  
  7. Tarkista istutustiheys- ja syvyys säännöllisesti työn edetessä.
 
 

Luke on tiivistänyt istuttamisen ohjeet huoneentauluksi. Noudata huoneentaulun vinkkejä ja saat aikaan hyvin kasvuun lähtevän taimikon. Voit tulostaa istuttajan huoneentaulun täältä »