Muhkein ja mahtavin puu -kilpailu on ratkennut

13.9.2019

Metsänhoitoyhdistys Savotta etsi toimialueensa muhkeimman puun. Voittajaksi löytyi kuusijätti Varpaisjärvellä.

Metsänhoitoyhdistys Savotan järjestämässä kilpailussa etsittiin muhkeinta ja mahtavinta puuta Savotan toimialueelta. Puista mitattiin ympärysmitta 1,3 metrin korkeudelta. Metsänomistajat ilmoittivat kilpailuun 26 puuta eri puolilta toimialuetta. Mukana oli komeita kuusia, mäntyjä ja koivuja. 

Ympärysmitaltaan suurin puu kasvaa Varpaisjärvellä, Timo Rönkön tilalla järvirannassa. Arviolta noin 200-vuotiaan kuusen rungolla paksuutta on 360 senttimetriä. 

Metsäasiantuntija Antti Bovellan kyseli Timo Rönköltä puun historiasta.

”Naapuri Kalle Voutilainen oli lähtenyt vuonna 1912 Amerikkaan, eikä sieltä enää Suomeen palannut. Kun Kallen veljen poika oli vuonna 1956 käynyt Amerikassa tervehtimässä setäänsä, oli Kalle häneltä kysynyt, vieläkö iso kuusipuu on Korpisen kylällä pystyssä. Puu on siis ollut iso jo viime vuosisadan alusta, joten lähes 200 vuotta sillä voisi ikää olla.”      

”Puun juurella on ollut uittoaikaan laavu, jossa uittoväki on yöpynyt ja pitänyt taukoa. Sen jälkeen siihen on rakennettu savusauna, joka on jo siirretty paikalta muualle. 1960-luvulla salama iski kuuseen. Pian tämän jälkeen Timon isä oli ollut huolissaan, että nyt taitaa vanha kuusi kuolla pois. Mutta vielä tänäkin päivänä kuusi on pystyssä. Salaman isku on kuitenkin jättänyt arpensa puuhun ja puun oksat ovat osittain kuivuneet.”

Arja Lipponen Pielavedeltä ilmiantoi paksuimman männyn, jonka ympärysmitta rinnankorkeudelta mitattuna on 324 senttimetriä. Muhkein koivu, 310 senttimetriä, löytyi Kaavilta Reijo Hallikaisen tilalta.

Kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille.