Mhy Savotta poltti säästöpuuryhmän Kaavilla

20.6.2018

Säästöpuiden poltolla lisätään tehokkaasti metsäluonnon monimuotoisuutta. Palanut ja hiiltynyt puu on elintärkeää monille metsälajeille. 

Metsänhoitoyhdistys Savotan metsäasiantuntija Jukka Hintikka hoiti Kaavilla tehdyn säästöpuuryhmän polton valmistelut. "Maanmuokkauksen yhteydessä kaivuri kaivoi säästöpuuryhmän ympärille palokanavat ja vesikuopat. Aamulla toimme paikalle vesipumpun, letkut ja muuta sammutusvälineistöä. Puuryhmä paloi hallitusti usean tunnin ajan. Jälkivartioinnin hoiti lähistöllä työskentelevä metsuri." 

Luonnonhoito on nyt hoidettu esimerkillisesti uudistushakkuualalla. Kohteelle on jätetty runsaasti eri-ikäistä ja -laatuista säästöpuuta. "Ison ryhmän ja erillisten säästöpuiden lisäksi alalla on pystyyn lahonneita pökkelöitä ja muutama tekopökkelökin tehtiin. Paikalla olleet valtavan kokoiset muurahaispesät pysyivät myös koskemattomina", Hintikka kertoo.     

Säästöpuuryhmän polttamisessa yhteneväinen puuryhmä poltetaan hakkuutähteitten kera. Ryhmässä on hyvä olla erikokoisia puita ja alikasvosta. Ryhmän sisään lisätään hakkuutähteistä ja latvuksista palokuormaa hakkuun tai energiapuun korjuun yhteydessä. Suurimmat puut voivat säilyä elävinä, mutta polttoalueelle saadaan aikaiseksi runsaasti palanutta ja hiiltynyttä puuta sitä kaipaaville eliöille. 

Katso lisää kuvia säästöpuuryhmän polton eri vaiheista Kaavilla Kestävä metsä -sivustolla. Kestävän metsätalouden yhdistys ry (KMY) on alueellisten PEFC-ryhmäsertifikaattien haltija Suomessa. 

Jos säästöpuuryhmän polttaminen kiinnostaa, ota yhteyttä metsäasiantuntijaasi. Poltettu ryhmä täyttää osaltaan metsäsertifioinnin tavoitteita ja luonto kiittää. Yhteystietomme löydät täältä»