Metsäsuunnitelma on jokaisen metsänomistajan perustyökalu

19.2.2019

Kiinnostaisiko sinua tietää, paljonko omassa metsässä on puuta, millaiset ovat lähiajan hakkuumahdollisuudet, mitä hoitotöitä kannattaisi tehdä ja ennen kaikkea mitä tämä kaikki tarkoittaa euroissa. Metsäsuunnitelmasta löydät nämä tiedot. 

Metsäsuunnitelma sisältää tiedot puustosta, tulevat metsänhoitotarpeet sekä puunmyyntimahdollisuudet seuraavana 10-vuotiskaudella. Se kertoo, paljonko metsästäsi voi saada tuloja tulevina vuosina ja paljonko metsänhoitoon pitää panostaa, jotta metsäsi tuottaa hyvin.

Metsänhoitoyhdistys Savotassa metsäsuunnittelua tekevät Samuli Hyvönen (Lapinlahti ja Varpaisjärvi), Juha Karppinen (Kiuruvesi ja Iisalmi), Antti Komulainen (opintovapaalla), Antti Mehtätalo (Vieremä, Sonkajärvi ja Kiuruvesi), Anna Nousiainen (Pielavesi), Henri Ruotsalainen (Kaavi, Juankoski) ja Henri Väänänen (Nilsiä, Juankoski ja Kaavi).

Viime vuonna tiimi laatii 416 metsäsuunnitelmaa noin 12 000 hehtaarin alalle. Keskimääräinen pinta-ala on 30 hehtaaria.    

Lähtökohtana metsänomistajan tavoitteet

Metsänhoitoyhdistyksen laatima metsäsuunnitelma sisältää aina mittauksia ja arviointia metsässä. Ennen maastotöiden alkamista metsänomistajan kanssa keskustellaan siitä, mitä hän suunnitelmalta odottaa. Usein lähtökohtana on, että metsää halutaan hoitaa ja hakata kestävästi. Metsänomistajalla voi olla myös erilaisia toiveita tietyille alueille, kuten esimerkiksi maiseman säilyttäminen, riistanhoito tai virkistyskäyttö.

Talvikautena metsäsuunnittelun erityisasiantuntijat valmistelevat kohteita muun muassa aiempien metsäsuunnitelmien, tilalla tehtyjen toimenpiteiden sekä laserkeilausaineiston pohjalta. Lumien sulettua suunnittelijat lähtevät maastoon, jossa metsäsuunnitelma räätälöidään metsän ajankohtaiseen tilaan ja metsänomistajan tavoitteisiin sopivaksi.

Suunnittelija käy jokaisella kuviolla mittaamassa puiden pituuden, läpimitan ja pohjapinta-alan. Taimikoissa hän laskee taimien lukumäärä hehtaarille. Hän tarkistaa pitävätkö kuviorajat paikkaansa, kartoittaa laki- ja muut luontokohteet sekä havainnoi puuston terveydentilan. Samalla hän arvioi tulevat hakkuut ja metsänhoitotarpeet. Toimenpide-ehdotuksissa huomioidaan metsänomistajan kertomat tavoitteet. 

Metsäsuunnittelija luovuttaa valmiin metsäsuunnitelman metsänomistajalle aina henkilökohtaisesti. Yhdessä he käyvät kuviot läpi ja tarkastavat kiireelliset hakkuu- ja hoitotyöt. Samalla metsänomistajalla on mahdollisuus kysyä neuvoja ja sopia esimerkiksi leimikon suunnittelusta tai metsänhoitotöiden aloittamisesta.

Metsäselain jäsenetuna

Metsänomistaja saa metsäsuunnitelman aina paperiversiona valmiissa kansiossa, mutta lisäksi kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön Metsäselain -mobiilimetsäsuunnitelma. Sen kautta metsäsuunnitelman tietoja voi selata älypuhelimella kotisohvalla tai kuusikon reunalla. Metsäselain näyttää teemakartat hakkuista ja hoitotöistä, tilanrajat ja kuviotiedot. Sieltä löytyvät koko Suomen kattavat maastokartat ja ilmakuvat, jotka ovat hyödyksi myös vapaa-ajan harrastuksissa. Metsäselain osoittaa myös sijainnin kartalla.

Metsäselain-sovelluksen voi ladata laitteen sovelluskaupasta hakusanalla ”metsäselain” ja tutustua siihen demometsäsuun­nitelman avulla. Omat metsäsuunnitelman tiedot saa Metsäselaimeen ottamalla yhteyttä Mhy Savotan metsäasiantuntijaan.

Uuden tai päivitettävän metsäsuunnitelman kanssa Mhy Savotta tarjoaa jäsenetuna metsäselaimen maksutta koko suunnitelman voimassaoloajalle. Lue lisää ja tutustu Metsäselaimeen »

Haluatko metsäsuunnitelman maastotyöt omaan metsääsi ensi kesälle. Ota pikaisesti yhteyttä metsäasiantuntijaasi tai metsäsuunnittelijaan ja kysy lisää. Yhteystietomme löydät täältä »