Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

savotta

Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui kevätkokoukseen 15.3.2024 Lapinlahdelle tarkastelemaan vuoden 2023 toimintaa ja taloutta sekä strategian toteutumista. Yhdeksi toiminnan kärjeksi on nostettu ympäristöarvojen tuotteistaminen, joka on metsänomistajien keskuudessa otettu innolla vastaan.      

Mhy Savotta on kehittänyt luonnonhoidon ja vapaaehtoisen suojelun palveluita aktiivisesti vuodesta 2022 alkaen ja tulokset ovat olleet erittäin myönteisiä.

Vuosien 2022–23 aikana valmistui noin 50 ympäristötukihanketta, joista metsänomistajat saivat perus- ja puustokorvauksina noin 300 000 euroa. Määräaikaisten ympäristötukien lisäksi avustettiin metsänomistajan toiveesta lähes kymmenen pysyvän suojelun kohteen tai luonnonhoitohankkeen toteutumisessa.

- Mhy Savotta jatkaa aktiivista toimintaa metsänomistajille, luonnolle ja ympäristölle tärkeiden arvojen hyväksi. Uuden metsätalouden kannustejärjestelmän eli metkan kautta lisäämme panostuksiamme ympäristötukien valmistelun lisäksi suometsien hoitoon, luonnonhoitotöiden suunnitteluun ja toteutukseen sekä kulotukseen. Myös esimerkiksi ekologisen kompensaation ja luontoarvomarkkinoiden kehittymisen osalta pidämme itseämme ja metsänomistajia ajan tasalla, kertoo luonnonhoidon erityisasiantuntija Saara Koskinen.

Tärkein tehtävä on tarjota kattavat metsäomaisuuden hoitopalvelut metsänomistajajäsenille  

Mhy Savotan alueen kokonaispuumarkkina vuonna 2023 yksityismetsissä oli 2,67 miljoonaa m3. Tästä Savotan puukauppapalveluiden osuus oli noin kolmannes. Mhy Savotan puunkorjuupalvelu kunnosti jäsentensä kasvatusmetsiä 3000 hehtaaria ja toimitti puuta paikallisille sahoille, metsäteollisuudelle sekä paikallisille lämpölaitoksille lähes 135 000 m3, mistä energiapuuta oli noin 46 000 m3.

Mhy Savotta välitti metsänomistajille 3,2 miljoonaa puuntainta, ja myös istutti näistä lähes puolet. Nuorten metsien hoitoa Mhy Savotta toteutti lähes 3300 hehtaaria. Metsän terveys- ja kasvatuslannoitusten pinta-ala oli viime vuonna yli 1700 hehtaaria.

Mhy Savotta välitti kemera-tukia yksityismetsänomistajille yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa, mikä oli 35 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna ja kaikista Suomen metsänhoitoyhdistyksistä eniten.

- Metsänomistajat tarvitsevat omaa neuvontaa ja edunvalvontaa, mikä on juuri sitä, mitä me Savotassa paikallisesti tarjoamme. Tarjoamme jäsenillemme kattavat metsäomaisuuden hoitopalvelut, mitkä sisältävät laajasti palvelut metsäomaisuuden hallinnoinnista aina ekologisen kestävyyden turvaaviin asiantuntijapalveluihin saakka. Kehitämme ja tuotteistamme uusia palveluja, jotta voimme tarjota kaikille metsänomistajille heidän omien arvojensa mukaista metsäomaisuuden hoitoa, kertoo johtaja Ari Ruotsalainen.

Metsänhoitoyhdistys Savotan liikevaihto oli vuonna 2023 reilut 11,8 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen oli yli 10 prosenttia. Taloudellinen tulos oli noin 178 000 euroa ylijäämäinen.

- Savotan talous sekä toiminta ovat hyvässä kunnossa, mikä antaa jatkossakin vahvan pohjan toiminnan kehittämiselle paikallisesti jäsentemme hyväksi sekä koko Suomen metsätaloudelle osana Metsänomistajat-ketjua ja MTK:n edunvalvontaa, Ruotsalainen lupaa.

Lisätietoja:

Ari Ruotsalainen, johtaja, Metsänhoitoyhdistys Savotta, p. 0400 254610, ari.ruotsalainen@mhy.fi

Saara Koskinen, luonnonhoidon erityisasiantuntija, Metsänhoitoyhdistys Savotta, p. 0400 378819, saara.koskinen@mhy.fi

Kari Virranta, Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuuston puheenjohtaja, p. 0400 371094, kari.virranta@outlook.com

Ajankohtaista

 1. Kulotusyhteistyö TeMePan kanssa alkaa!

  Kulotusyhteistyö TeMePan kanssa alkaa!

  Savotta

  Aloitamme yhteistyön TeMePa Infra Oy:n kanssa tarjotaksemme metsänomistajalle kulotuspalvelua valtakirjakaupan yhteydessä. Kulotuksella on monia hyötyjä metsäluonnon monimuotoisuudelle ja metsän uudistamiselle.

  Lue lisää
 2. Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

  Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

  Savotta

  Pohjoisen Savon metsänhoitoyhdistysten yhteinen metsäopintomatka suuntautuu Irlantiin 16.-20.09.2024. Matkaohjelmassa on upeita maisemia, vuoria, laaksoja, kallioita, Atlantin tyrskyjä, idyllisiä kyliä ja pubeja.

 3. Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

  Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

  Savotta

  Kilpailuta oma puukauppasi ja hyödynnä Savotan Parempi Puukauppa -jäsenpalvelun edut. Saat alennusta puukaupan hoitamisesta ja säästöä taimista sekä metsäpalveluista. Samalla varmistat, että metsäsi hoidetaan oikeaan aikaan, ammattitaidolla ja luonnon monimuotoisuus huomioiden.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset