Metsäkaari -hankkeen tilaisuuksissa hyvä osanotto

16.11.2017

Metsäkeskuksen Metsäkaari -hankkeen,  Mhy Savotan ja osuuspankkien järjestämät syksyn neljä tilaisuutta Savotan alueella onnistuivat hyvin. Tilaisuuksia oli lokakuun loppupuolella Sonkajärvellä, Lapinlahdella ja Kaavilla ja viimeisin tilaisuus marraskuun alussa Iisalmessa. Osallistujia tilaisuuksissa oli yhteensä noin 180. Suurin joukko, lähes 60 osallistujaa oli Sonkajärven tilaisuudessa. Tilaisuuksissa käsiteltiin monipuolisesti metsänomistus ja spv -asioita, Iisalmen tilaisuudessa oli lisäksi erityisteemana metsätilakauppa ja metsäsijoittaminen.

Metsäkaari -hankkeen projektipäällikkö Jouni Partanen kertoo, että suurin kiinnostus metsänomistajilla on edelleen spv –asioihin, mutta kiinnostus on lisääntymässä myös yhteismetsiä ja kuolinpesien asioita kohtaan. 

Kaikilla paikkakunnilla sovittiinkin järjestettäväksi syventävät jatkotilaisuudet, joissa metsänomistajien kanssa perehdytään vielä tarkemmin spv –prosessin etenemiseen asiakirjamalleineen kaikkineen. Sonkajärvellä on tilaisuus kuolinpesille 21. marraskuuta ja lisäksi 23. marraskuuta erikseen normaalia sukupolvenvaihdosta suunnitteleville. Lapinlahden jatkotilaisuus on 22. marraskuuta. Kaavilla ja Iisalmessa jatkotilaisuudet pidetään ensi tammikuun aikana.

Partanen kehottaa kaikkia sukupolvenvaihdosta miettiviä osallistumaan maksuttomaan koulutukseen. "Osallistuminen hanke- ja niiden jatkotilaisuuksiin parantaa merkittävästi metsänomistajien valmiuksia suunnitella sukupolvenvaihdoksia omissa perheissään. Jatkotilaisuuksiin osallistuvat Mhy Savotasta Sinikka Voutilainen tai Jukka Haataja, joten heillä on luonteva sauma auttaa metsänomistajia sukupolvenvaihdosten loppuun viemisessä." 

Ensi vuoden puolelle hanketilaisuuksia on suunnitteilla Savotan alueella ainakin Juankoskelle ja Iisalmeen. Tilaisuuksiin otetaan uutena mukaan kuolinpesien jäsenille kohdennetut esitykset. Yhteismetsä yhtenä sukupolvenvaihdoksen vaihtoehtona tulee olemaan myös tilaisuuksien ohjelmassa tätä vuotta painokkaammin.

"Olisi hyvä, jos Savotan alueella olisi ns. alueellinen yhteismetsä, johon tästä vaihtoehdosta kiinnostuneet metsänomistajat voisivat  liittää oman metsänsä. Tarve tällaiselle yhteismetsälle on ilmeinen", Partanen toteaa.