Lisäkasvua saat lannoittamalla

27.11.2018

Kiuruvetinen Pentti Kärkkäinen lannoitti viisi kesää sitten 150 hehtaaria metsää. Ensi kesänä tehdään uusintalannoitukset. Lannoitus järeyttää puustoa, joten päätehakkuu aikaistuu. 

-Selkeää lisäkasvua on havaittavissa. Tarkoitus on levittää kangasmaille apulantaa 3-4 kertaa. Jokainen lannoituskerta nopeuttaa kiertoa 2,5 vuotta, joten neljällä kierroksella päätehakkuuseen pääsee 10 vuotta aiemmin, Pentti Kärkkäinen laskeskelee.

Vuonna 2013 hän tilasi metsänhoitoyhdistykseltä kasvatuslannoitusta noin sadalle hehtaarille ja terveyslannoitusta 50 hehtaarille. Kasvatuslannoituksia tehtiin metsätraktorilla harvennettuihin metsiin ajouria hyödyntäen sekä myös lentolevityksenä kunnostusojitusaloille, joille levitettiin rakeistettua tuhkaa (4000 kg/ha). Terveyslannoitusaloille tehtiin boorilannoitus helikopterilla.   

- Kyllä minä voin yllyttää muitakin lannoittamaan. Voisihan tuota puuston määrää lisätä uutta metsämaata ostamalla. Olen ajatellut niin, ettei tarvitse ostaa lisää maata, kun kasvattaa puustoa lannoittamalla. Näillä korkeuksilla puun kasvu ei ole niin nopeaa, joten lannoituksella saa hyvää lisäpotkua.  

Kasvatuslannoitus on saanut vauhtia puiden kasvuun ja rungot ovat järeytyneet. Kärkkäinen arvioi, että seuraavan lannoituskerran jälkeen 10 vuoden päästä on uudistushakkuuvaiheessa 30–40 hehtaaria. Kaikkiaan hänellä on Kiuruvedellä 210 hehtaaria metsää.

Lisäkasvu on tukkipuuta

Parhaita lannoituskohteita ovat hoidetut havupuuvaltaiset kangasmetsät ja suomänniköt. Kangasmailla kasvua rajoittaa useimmiten typen niukkuus, turvemailla puusto yleensä kärsii kalin ja fosforin puutteesta. Terveyslannoituksilla voidaan puolestaan korjata erilaisia ravinne- ja kasvuhäiriöitä.

Kasvatuslannoitus kannattaa tehdä 35–70 vuoden ikäisiin puustoihin, jotka on ajallaan harvennettu.

- Lannoitus on hyvä tehdä muutaman vuoden sisällä harvennuksesta, tällöin lannoituksen vaikutus kohdentuu kasvatettaviin puihin. Tehtaalle menevää puuta ei kannata lannoittaa, neuvoo Metsänhoitoyhdistys Savotan metsäasiantuntija Aleksi Pölkki.

- Typpilannoituksen vaikutus kestää vajaat kymmenen vuotta, mutta pääosa kasvun lisäyksestä on kertynyt kuuden kasvukauden jälkeen. Paras hyöty saadaankin 6–7 vuoden välein tehtävillä uusintalannoituksilla. Toistoja voi tehdä 3–5 kertaa puuston kiertoaikana.

Oikeilla kohteilla kasvatuslannoitus on loistosijoitus. Lisäkasvua saadaan 15–20 kuutiometriä hehtaarille lannoituskertaa kohti. Mikä parasta, lisäkasvu on arvokkainta tukkipuuta, joten parantunut tukkisaanto antaa jopa tuhansia euroja enemmän hakkuutuloja lannoittamattomaan verrattuna. 

Mhy Savotta lannoittaa

Lannoitushankkeiden suunnittelu ensi kesälle on parhaillaan käynnissä. Teemme lannoituksia maalevityksenä ja helikopterilla. Kokoamme kohteet yhteishankkeiksi, jolloin pienetkin kohteet pääsevät mukaan järkevään hintaan. Metsäasiantuntijasi auttaa kohteiden ja sopivan lannoitteen valinnassa. Ota yhteyttä ja laita metsäsi tuottamaan! Yhteystietomme löydät täältä »

Kun tilaat lannoitteita metsänhoitoyhdistykseltä 31.3.2019 mennessä, voit voittaa helikopterilennon tai 500 euron arvoisen lannoituspalvelusetelin. Lue lisää kampanjasta » 

Juttu on aiemmin julkaistu Metsänomistajat Savotta 1/2018 lehdessä