Kiuruvedellä nuorten tiimi istutti 70 000 tainta

04.7.2017

Kiuruvedellä nuorten istuttajien porukka sai urakkansa päätökseen heinäkuun alkupäivinä. Juuli, Joona ja Riku istuttivat runsaat 70 000 tainta metsänhoitoyhdistys Savotan työmailla.

Kuluva kesä on 22-vuotiaalle Juuli Helpille jo seitsemäs istutustöissä. Ensimmäiset istutuskokemukset hän hankki lentopallojoukkueensa kanssa. Tuolloin jokainen joukkueen jäsen istutti neljä laatikollista taimia Mhy Kiuruveden opastamana. Juuli ja kaksi pelaajakaveria jäivät jo tuolloin istuttamaan enemmänkin.

Tänä kesänä Juulin tiimissä ovat olleet 15-vuotiaat Joona Help ja Riku Ruotsalainen. Kolmikko on istuttanut reilun kuukauden aikana yhteensä 70 000 tainta. Nuoret lähtevät liikkeelle aamuvarhaisella ja istuttavat kuusi tuntia. Eväät syödään luonnon helmassa.     

Juuli aloitti kesätyöt Mhy Savotassa helatorstain jälkeen ja pojat koulun päättäjäisten jälkeen viikkoa myöhemmin. 

”On ollut hyvä keli istutuksen kannalta, kun ei ole liian lämmin. Pari viikkoa sitten tulivat itikat pörräämään. Parina päivänä tuli rakeita ja räntää. Eipä siinä muuta, kun huppu päähän, ja edettiin selkä vastatuuleen”, Juuli kertoo hymyillen. Metsänistutuksen jälkeen sairaanhoitajaksi opiskeleva Juuli suuntaa hoitoalan kesätöihin.   

Kaikki kolme nuorta harrastavat lentopalloa aktiivisesti. Työ uudistusaloilla ei ole kaikkein keveintä kesätyötä, mutta hyväkuntoisilla urheilijoilla nauru on raikunut kankailla. Jokainen heistä on hyvin tyytyväinen kesän työurakkaansa. Seuraavana kesänä palataan mielellään istutustyömaille. 

”Hyvä työympäristö. Tässä saa hyötyliikuntaa tosi hyvin, joten ei tarvitse miettiä lähtisikö salille. Lentopallotreeneissä kyllä käydään vielä illalla”, kolmikko toteaa yhteen ääneen.  

Metsänhoitoyhdistys Savotan istutustöitä Kiuruvedellä valvova Roope Partanen seuraa tyytyväisenä tehokkaan tiimin istutustöitä.

”Työmaasta riippuen päivätahti on reilu tuhat tainta per istuttaja. Istuttajat tekevät työn edetessä omavalvontaa jokaisella istutuskohteella. Näin tarkistetaan, ettei taimia tule liikaa eikä liian vähän, ja työ on laadukasta. Koealoja otetaan tasaisesti koko istutusalalta. Lomakkeeseen merkataan taimien lukumäärä, istutussyvyys ja taimen etäisyys muokkaamattomasta maasta”, Partanen kertoo.           

 

Kiuruvedellä metsänhoitoyhdistyksen istutustyöt saadaan päätökseen heinäkuun puoliväliin mennessä.