Kiuruvedellä koululaiset istuttivat Suomi 100 -taimia ja kisasivat Metsävisaradalla

09.10.2017

 

Kiuruvedellä pidetty koululaisten metsäpäivä kokosi paikalle lähes 120 kuudes- ja viidesluokkalaista opettajiensa kanssa. Päivän ohjelmana oli puun taimien istuttaminen Suomi 100 -juhlametsikköön ja puun mittaustaitojen testaaminen.

Kiuruveden Suomi 100 -juhlametsikön perustaminen saatiin hyvälle alulle, kun oppilaat istuttivat innokkaasti pari tuhatta kuusen tainta. Metsänhoitoyhdistys Savotta toimitti paikalle kuusen taimet ja opasti oppilaita pottiputken käyttöön. Juhlametsikkö on kaupungin maalla Virranniemen tilalla Iisalmen tien varressa. Myöhemmin 2 ha metsikön istuttamista jatkaa yhdistyksen metsuri.  

Savotan toimihenkilöt olivat myös laatineet koululaisille Metsävisaradan. Tehtävärasteilla arvioitiin kuusen taimien lukumäärä hehtaarilla, tunnistettiin metsätyyppi ja luonnon monimuotoisuudelle arvokas kohde sekä ehdotettiin seuraavaa metsänhoidollista käsittelyä 100-vuotiaalle kuusikolle. Lisäksi radan haasteellisin tehtävä oli yksittäisen puun tilavuuden arviointi. Koululaisten tehtävänä oli mitata järeän pystypuun pituus ja paksuus, ja näillä tunnusluvuilla etsiä tilavuustaulukosta vastaavat kuutiometrit. Oikea vastaus oli peräti 1,86 m3.  

”Mittaustehtävät olivat tänä vuonna varsin haasteellisia ja kilpailu oli ennätyksellisen tasainen sekä tiukka. Hyvin koululaiset kuitenkin pärjäsivät ja ennen kaikkea motivaatio sekä istutukseen että metsävisaradan suorittamiseen oli korkealla, vaikka välillä satoi vettäkin”, kertoo metsäpäivää isännöinyt Ari Ruotsalainen. ”Opettajilta tuli myös kiitosta päivästä, joka on sisällöltään juuri uuden opetussuunnitelman mukaista toimintaa", hän jatkaa tyytyväisenä.

Metsävisaradan voittajaksi julistettiin Kalliokylän koulu. Oppilaat saivat koululle vietäväksi komean voittopokaalin.