Kilpailu puusta kasvaa

10.4.2018

Metsänhoitoyhdistys Savotan alueen puilla on tällä hetkellä kova kysyntä. Puun hinnat ovat nousussa, myös kuitupuiden osalta. Kilpailu on kiivainta kesäkorjuuseen sopivista päätehakkuuleimikoista.

”Puun hinta pysyi läpi talven ennallaan. Perinteistä talvileimikoiden alennusta ei tänä talvena ollut. Talvikorjuut ovat edelleen täysillä käynnissä, mutta kevään tuloon on jo varauduttu. Routaa ei tänä keväänä ole ja lumen alta paljastuu sulat maat. Puunkorjuu siirtyy lähiaikoina kelirikkokohteille”, kuvailee johtaja Rauno Karppinen tilannetta Savotan alueella.

”Hinnat ovat vahvistuneet vuoden alusta lähtien. Tällä kertaa hinnan nousut koskevat myös kuitupuita. Kuitupuiden hinnat ovat vahvistuneet keskimäärin 1–2 euroa. Valtakirjakaupoista kerättyjen hintatietojen mukaan uudistushakkuissa mäntytukin keskihinnat olivat maaliskuussa 57–60 euroa ja kuusitukin 59–61 euroa kuutiolta. Parhailla uudistushakkuukohteilla kuusitukista maksetaan tällä hetkellä 62–65 euroa.”

”Nyt ostajat hakevat kesä- ja kelirikkoleimikoita. Kysyntää on kaikilla kesäkorjuukelpoisilla leimikoilla, mutta eniten kiinnostavat päätehakkuut”, Karppinen sanoo.

Puukauppa kannattaa kilpailuttaa

Hintaerot ostajien välillä voivat olla merkittävät. Varsinkin, kun otetaan huomioon puun katkonnasta aiheutuvat erot. Tarkkana kannattaa olla hintojen lisäksi korjuuehtojen ja tarkan katkonnan suhteen. Tarkkuuta tarvitaan myös korjuun valvontaan.

Metsänhoitoyhdistyksessä keräämme jatkuvasti tietoa eri ostajien katkonnasta ja sen vaikutuksesta myyntituloon. Muista hyödyntää paikallinen tietämyksemme puun katkonnasta. 

Hyvä aika hoitaa rästiin jääneet harvennukset 

Suhdanteet vaihtelevat ja hyvät suhdanteet kannattaa hyödyntää. Nyt on hyvä aika käynnistää tämän vuoden puukaupat yhdessä oman metsäasiantuntijan kanssa.

”Monen metsänomistajan harvennushakkuut ovat jääneet odottamaan aikoja parempia. Nyt nuo ajat ovat käsillä. Parhaan markkinahinnan puustasi saat kilpailuttamalla myytävän puuerän”, Karppinen muistuttaa.  

Metsänomistajalle paras ratkaisu onnistuneeseen puukauppaan on metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakauppa. Siinä me kilpailutamme leimikkosi, teemme katkontavertailun ja suosittelemme parasta tarjousta. Sinä valitset ja päätät parhaan ostajan. Sen jälkeen valvomme korjuun ja mittauksen sekä hoidamme kaikki käytännön järjestelyt.

Harkitsetko puun myyntiä? Täältä löydät puukaupan muistilistan.

Lue, mitä kaikkea valtakirjakauppa eli puukaupan toimeksianto sisältää. Tutustu myös Parempi Puukauppa -palvelupakettiin»