Käy tarkastamassa taimikot talven jäljiltä

31.5.2017

Luonnonvarakeskus (Luke) ennakoi viime syksynä runsasta myyräkantaa Pohjois-Savoon. Metsänomistajien on syytä käydä tarkastuskäynnillä taimikoissa ja ilmoittaa omalle metsäasiantuntijalle, jos havaitsee myyrätuhoja.

Pelto- ja metsämyyrät tekevät tuhojaan lumen alla, ja tuhojen laajuus paljastuu keväällä. Myyrien määrän ollessa suuri on vaarana, että jyrsijät ovat aiheuttaneet talven aikana pahojakin taimikkotuhoja. Erityisen suuri riski on pellonmetsitysalueilla.

Taimikkoja kannattaa käydä vilkaisemassa alkukesästä, jolloin tapahtuneet tuhot näkee parhaiten ja täydennysistutusta ehtii tekemään kesän aikana. Etenkin pienet kuusentaimet voivat kuitenkin toipua myyrien järsimisestä, joten tilannetta suositellaan tarkkailtavan heinäkuun puolelle.  

Muistathan, että metsämyyrät levittävät myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta. Virus tarttuu ihmisiin hengitysteitse myyrän virtsan saastuman pölyn mukana. Kevätsiivouksia ulkovarastoissa ja kesämökeillä tekevien on syytä asetella hengityssuojain kasvoille ja käyttää siivoukseen kosteaa riepua, jotta pöly ei leviä ilmaan.

 

Metsäasiantuntijoidemme yhteystiedot löydät täältä »